Gå direkt till innehåll
Föreställningen Ögonvittnen, som tilldelades Thaliapriset 2020, får nypremiär den 25 januari på STUDIO Blackbox, i samarbete med Altitude Meetings. Foto: Emmalisa Pauly
Föreställningen Ögonvittnen, som tilldelades Thaliapriset 2020, får nypremiär den 25 januari på STUDIO Blackbox, i samarbete med Altitude Meetings. Foto: Emmalisa Pauly

Pressmeddelande -

Vittnesskildringar från Förintelsen – prisbelönade föreställningen Ögonvittnen får nypremiär i januari 2024.

Unga Malmö Stadsteaters uppmärksammade och prisbelönade föreställning Ögonvittnen, om vittnesskildringar från Förintelsen, får åter nypremiär 25 januari 2024. Föreställningarna spelas på STUDIO Blackbox, Nordenskiöldsgatan 24, i samarbete med Altitude Meetings. Biljetterna släpps idag den 17 oktober.

Sedan mitten av 1970-talet har personer från föreningen Förintelsens Ögonvittnen rest runt i svenska skolor för att berätta om sina upplevelser av nazismens ondska. Som ett komplement till vittnenas eget berättande gör Malmö Stadsteater dramatiserade berättelser som även blir ett sätt att bevara och utveckla berättelserna och minnena kring allt som drabbade människor i samband med förintelsen. Ögonvittnen är två olika teaterföreställningar, två dokumentära berättelser och vittnesskildringar från Förintelsen baserade på Lea Gleitmans och Stefan Zablockis vittnesmål om hur de överlevde Förintelsen och vad som hände, precis innan, under och direkt efter. Stefan och Leas berättelser tar sin början när de är 9 och 14 år gamla men fortsätter sedan genom kriget och framåt. Vittnesskildringarna får nytt liv genom skådespeleri, 3D-ljud och projektioner.

För regissören Sara Cronberg är Ögonvittnen ett livsviktigt projekt:
– För fem år sedan började vi intervjua överlevare från koncentrationsläger som bor i Malmö. Det blev starten på ett samarbete med Stefan Zablocki och Lea Gleitman som kom att vara under hela processen, säger Sara Cronberg.

– För mig som regissör är det viktigaste med Ögonvittnen att berättelserna lever vidare, att de inte försvinner, säger Sara Cronberg.

Föreställningens upphovsmakare, regissören Sara Cronberg och scenkonstkollektivet Bombina Bombast, tilldelades årets Thaliapris 2020 för Ögonvittnen, som blev det gångna spelårets främsta prestation i Skånes scenkonst.

Ögonvittnen spelades först i februari och mars 2020, och därefter hösten 2021. Nu får den åter nypremiär i januari 2024, och spelas på STUDIO, Nordenskiöldsgatan 24, i samarbete med Altitude Meetings 25 jan – 21 feb 2024. Föreställningen finns dessutom i två filmade versioner som streamades till skolorna under pandemin. Stefan och Leas berättelser spelas separat och av två olika skådespelare. Föreställningen är delvis ljudbaserad och framförs via hörlurar som kommer att finnas på plats i salongen.

Samtal på Förintelsens minnesdag
Efter föreställningen den 27 januari, som är Förintelsens minnesdag, blir det ett samtal mellan regissören Sara Cronberg och Jan Mark om att skapa teater av verkliga livsberättelser och mötet med den unga publiken. Jan Mark är dramaturg och har intervjuat flertalet förintelseöverlevare i regionen och arbetat med dessa ögonvittnesskildringar för litterära och dramatiska gestaltningar.

För ytterligare information kontakta:

Carin Hebelius, pressansvarig
carin.hebelius@malmostadsteater.se, tel: 0702-274238

ÖGONVITTNEN
Av Lea Gleitman och Stefan Zablocki

Spelas på STUDIO Blackbox 25 januari – 21 februari 2024. I samarbete med Altitude Meetings.

Idé och koncept: Bombina Bombast och Sara Cronberg

Bearbetning: Emma Bexell
Stanišić
Regi: Sara Cronberg


Video: Stefan Bexell Stanišić

Ljud: Tim Bishop


Ljus: Sven-Erik Andersson


Mask: Siv Nyholm

I ROLLERNA

LEA – Malin Karlsson

STEFAN – Markus Berg

LEA GLEITMAN
Lea Gleitman föddes 1924 i Oswiecim, Polen. I september 1939, några månader innan Lea fyllde 15 år, invaderades Polen av Tyskland. Sosnowiec, där Lea bodde, och Oswiecim – som tyskarna kallar Auschwitz – ockuperades och blev en del av det Tredje riket. I april 1945 befriades Lea av brittiska trupper i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Efter befrielsen placerade britterna Lea och andra fångar i ett uppsamlingsläger. När Lea fick veta att hennes syster Miriam ännu var i livet reste hon för att hämta sin syster i Polen, och tillsammans tog de sig sedan vidare till Sverige. Där träffade Lea senare sin blivande man Josef Gleitman. I dag bor Lea i Malmö, har två döttrar, barnbarn och barnbarnsbarn.

STEFAN ZABLOCKI
Stefan föddes 1930 i Lódz, Polen. Han hamnade i gettot i Kielce 1940–41. Åren 1941–45 satt han i koncentrationslägren Kielce, Auschwitz, Braunschweig och Wöbbelin. Stefan kom till Sverige i juni 1945. Han utbildade sig till civilingenjör, började jobba på Malmö kommun och bildade familj. Stefan blev hastigt änkling och lämnad ensam med två döttrar. Senare gifte han om sig och fick en son. Stefan var en av de första överlevarna som var ute och berättade om Förintelsen för svenska skolelever. I dag bor han med sin fru i Malmö. Han har nio barnbarn.

Ämnen

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hippodromen, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi