Gå direkt till innehåll
”Rädsla urholkar själen” får premiär på Intiman 4 mars. På bilden skådespelarna Susanne Karlsson och John Njie. Foto Johan Sundell
”Rädsla urholkar själen” får premiär på Intiman 4 mars. På bilden skådespelarna Susanne Karlsson och John Njie. Foto Johan Sundell

Pressmeddelande -

Utmanande nytolkning av Fassbinders Rädsla urholkar själen

Rainer Werner Fassbinders film Rädsla urholkar själen kom 1974, ett mästerverk som utmanar normen och ställer frågor om intolerans och rasism på sin spets – lika aktuell idag som då. Nu gör regissören Helle Rossing en absurd och grotesk nytolkning som får premiär på Malmö Stadsteaters scen Intiman den 4 mars.

Salem är migrant från Marocko och jobbar på Yarden i Malmö. Ute på krogen träffar han städerskan Emmi, som är 20 år äldre än honom. De blir kära men måste kämpa med sin relation då den provocerar omgivningen. Allt försvåras av samhällets rasism och fördomar som sipprar in i deras kärleksrelation.

Den här föreställningen handlar mycket om rasism och den strukturen som vi alla är en del av. Så jag vill skruva upp nivån för att göra den strukturen absurd och på sätt få syn på den. När man arbetar med en berättelse psykologiskt så kan nästan alla handlingar bli förståeliga. Men när vi inte gör det blir de istället absurda och då får vi syn på dem på ett annat sätt. Och kanske är det på lång sikt så system faller samman, säger regissören Helle Rossing.

Rädsla urholkar själen spelas på Intiman 4 mars – 1 april. Kontakta mig för pressfrågor eller recensionsbiljetter. Vill du ha recensionsbiljett till premiären lördag den 4 mars, svara senast måndag 27 februari.

Vänliga hälsningar,


Carin Hebelius, pressansvarig

0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se

RÄDSLA URHOLKAR SJÄLEN
Av Rainer Werner Fassbinder

Premiär på Intiman 4 mars 2023

Text, epilog och översättning: Khashayar Naderehvandi
Översättning: Johanne Lykke Naderehvandi

Regi: Helle Rossing
Scenografi och kostym: Siri Areyuna Wilhelmson
Ljus: Sofie Gynning
Ljud: Jonatan Eklund
Mask: Siv Nyholm
Dramaturg: Anton Elmgren
I rollerna: Susanne Karlsson, John Njie, Dilan Amin, Magdalena Eshaya, Niclas Fransson, Sandra Stojiljkovic

Helle Rossing
Regissör

Helle Rossing har gått Stockholms konstnärliga högskola och tog sin examen 2019. Därefter har hon bl a regisserat Vansinnet på Kulturhuset Stadsteatern (2020), Matrixen på Uppsala stadsteater (2021), Macbeth – making a murderer och Gengångare (2022), båda på Helsingborgs stadsteater. För Gengångare nominerades Helle Rossing tillsammans med dramatikern Hanna Nygren till Svenska Teaterkritikers förenings pris.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hippodromen, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi