Gå direkt till innehåll
Skådespelaren Erik Borgeke spelar huvudrollen och har dramatiserat Underdog till monolog. Foto: Johan Sundell
Skådespelaren Erik Borgeke spelar huvudrollen och har dramatiserat Underdog till monolog. Foto: Johan Sundell

Pressmeddelande -

Prisbelönade romanen Underdog blir monolog på Malmö Stadsteater

Torbjörn Flygts roman Underdog är en uppväxtskildring om Johan Kraft och hans familj som utspelar sig på Borgmästargården i Malmö under 1970- och 80-talet. Den gavs ut 2001 och tilldelades Augustpriset samma år. Nu blir Underdog teaterföreställning i form av en monolog på Malmö Stadsteaters stora scen Hippodromen, i dramatisering av Erik Borgeke som också spelar huvudrollen. Urpremiär blir det den 21 december, och imorgon 22 augusti släpps biljetterna.

I Underdog följer vi berättarjaget Johan från 1970-talets början, hans begåvade och mobbade syster Monika och deras mamma Bodil, som sliter ut sig med ackordarbete på Strumpfabriken. De bor på Borgmästargården i Malmö, ett område nära både Pildammsparken och gamla Stadion med flerfamiljshus på allt från 3 till 17 våningar – så att Malmövinden har något att gripa tag i. Underdog berättar om en folkhemsvärld på väg att falla samman, och ett Malmö många kan känna igen sig i. När nu romanen blir teater är författaren Torbjörn Flygt övertygad att just monologen är det rätta sättet att överföra ett episkt verk till scenen:

– Att göra teater av Underdog har varit aktuellt under drygt tjugo år. Olika försök har gjorts men inte fullbordats. När Kitte kom till Malmö Stadsteater tog hon kontakt med mig och vi försökte hitta en väg att realisera dramatiseringen. Det är ett arbete som pågått i olika former sedan dess. Och jag trodde väl ett tag att det inte skulle bli något den här gången heller. Men så kom hon och Erik med ett förslag om monolog, som Erik sedan arbetat fram med Kitte och mig som glada baksätesförare som ropat ömsom Gasa! ömsom Bromsa!, men mest varit tacksamma över att ha fått vara med på färden. Jag har länge kallat Underdog för ett kammarspel för 83 personer. Vilket gör den svår att gestalta. Men ju mer arbetet fortskridit, desto mer övertygad har jag blivit om att just monologen är det rätta sättet att överföra ett episkt verk till scenen. Erik har helt förstått kärnan i romanen och hittat dess smärtpunkter och lyckats få ner drygt 400 romansidor till en kärnfull pjäs med familjen i centrum, utan att förlora kollektivet den omges med. Avgörande, just eftersom det är en monolog, är också Eriks gestaltningsförmåga och inte minst hans stämma. Jag ser fram emot att ta plats i salongen, blunda och bara få lyssna på hans röst och berättelse. Säg det inte till honom, men han skulle kunna göra sig en förmögenhet på att läsa in ljudböcker. Men det vore en stor förlust för scenen, säger författaren Torbjörn Flygt.

Underdog spelas på Malmö Stadsteaters scen Hippodromen 21 december 2023 – 16 mars 2024.

För ytterligare information kontakta:

Carin Hebelius, pressansvarig
carin.hebelius@malmostadsteater.se, 0702-274238

UNDERDOG
Av Torbjörn Flygt, i dramatisering av Erik Borgeke

Urpremiär på Hippodromen 21 december 2023

Originaltext: Torbjörn Flygt
Förlag: Bokförlaget Polaris (Torbjörn Flygt)
Dramatisering: Erik Borgeke
Regi: Dennis Sandin
Scenografi: Nina Fransson
Kostym: Mariane Josefsson
Ljus: Stuart Bailes
I rollen: Erik Borgeke

Torbjörn Flygt
Författare

Torbjörn Flygt är född 1964 och uppvuxen och bosatt i Malmö. Han debuterade 1995 med Längsta ögonblicket, och utkom därefter med Män vid kusten (1997). Torbjörn Flygt fick sitt stora genombrott som författare med romanen Underdog, som belönades med Augustpriset 2001, och som fick sin fortsättning med Outsider (2011) och Slugger (2022). Han har dessutom skrivit romanerna Verkan(2004), Himmel (2008), Var man (2013), Flyktväg (2017), och Släkte (2019).

2006 debuterade Torbjörn Flygt som dramatiker på Malmö Dramatiska Teater (nu Malmö Stadsteater) med pjäsen Karriär, en samtidssatir om arbetsmarknaden i regi av Dennis Sandin.

Torbjörn Flygt har också skrivit flera barnböcker; Fiskplåt och bajsdrakar (2009), Fruktolösa tokobertar(2011) och Spår i sanden (2014).

Erik Borgeke
Skådespelare

Erik Borgeke är utbildad vid Teaterhögskolan i Luleå 2005-2009. Därefter har han bl a arbetat på stadsteatrarna i Malmö, Helsingborg och Uppsala. På Helsingborgs stadsteater har han bl a medverkat i flera uppmärksammade föreställningar som t ex Den enfaldige mördaren (2012), Stillheten (2015), och Scener ur ett äktenskap (2015). På Uppsala stadsteater medverkade Erik Borgeke i Inte hela världen? (2016).

På Malmö Stadsteater har Erik Borgeke de senaste åren medverkat i Svek (2017), De skyddssökande kvinnorna (2019), En handelsresandes död (2019), Halva månen (2020) och En midsommarnattsdröm (2023).

Erik Borgeke tilldelades Carl Åkermarks stipendium 2016.

Dennis Sandin
Regissör

Dennis Sandin utbildade sig till skådespelare vid Teaterhögskolan i Malmö och utexaminerades 1998. Under åren därefter var han engagerad vid Riksteatern, Teater 23, Helsingborgs Stadsteater, Angereds Nya Teater och Uppsala stadsteater. Mellan 2003 och 2007 var han en av de drivande krafterna bakom Teater Terrier i Malmö. 2006 gästade han Malmö Stadsteater för första gången och satte då upp Karriär (2006) av Torbjörn Flygt.

På Teater Terrier regisserade han 2001 Jag skulle ha ropat för länge sen av Teater Terrier, med nyuppsättning 2003. Föreställningen belönades med Thaliapriset 2003 och medverkade samma år vid Svenska Teaterbiennalen. 2004 regisserade han – också på Teater Terrier – Söndag av Dennis Magnusson samt Checkpoint, av Anders Carlsson. Den sistnämnda uppsättningen belönades 2004 med Nöjesguidens pris.

Hösten 2006 iscensatte Dennis Drömmer om att dö (som en svensk med hög cred) av Dennis Magnusson på Teater Terrier. Föreställningen valdes ut för medverkan vid Svenska Teaterbiennalen i maj 2007.

Han har också bland annat regisserat 7:3 Återbesöket, Tre systraroch Tolvskillingsoperan på Uppsala Stadsteater, Kung Markatta på Teater Västmanland, Sommarnattens leende på Malmö Opera samt Yarden på Malmö Stadsteater.

Tillsammans med dramatikern Dennis Magnusson har han skapat många föreställningar, bland annat Kikkiland på Göteborgs Stadsteater, Dylansällskapet på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, Den enfaldige mördaren på Helsingborgs Stadsteater samt De sista trollen, Zlatans leende och Jenny from Hörby på Malmö Stadsteater. Hösten 2019 iscensatte han En handelsresandes död på Malmö Stadsteaters scen Intiman.

På Göteborgs Stadsteater har Dennis även regisserat Lars Noréns Natten är dagens mor (2014).På Folkteatern i Göteborg har han iscensatt Shakespeares En vintersaga (2018)och på norska Rogaland Teater Grusomme Måns (2019). Dennis Sandin har även satt upp Måsen (2020) och Väninnan(2022) på Uppsala stadsteater. 2022 iscensatte han Gränser på Playhouse Teater.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hippodromen, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238
Petra Brylander

Petra Brylander

Presskontakt Teaterchef

Relaterat innehåll

Skådespelaren Erik Borgeke spelar huvudrollen och har dramatiserat Underdog till monolog. Foto: Johan Sundell

Recensionsinbjudan UNDERDOG

Nu blir Torbjörn Flygts prisbelönade roman Underdog teaterföreställning i form av en monolog på Malmö Stadsteaters stora scen Hippodromen. För dramatiseringen står skådespelaren Erik Borgeke som också spelar huvudrollen. Urpremiär den 21 december.

Publiksuccé! Skådespelaren Erik Borgeke spelar både huvudrollen och har dramatiserat romanen Underdog. Nu får föreställningen, som regisseras av Dennis Sandin, nypremiär på Intiman våren 2025. Foto: Emmalisa Pauly

Publiksuccé för Underdog – om ett år blir det nypremiär på Intiman!

Publiken hyllar scenversionen av Torbjörn Flygts roman Underdog och över 6 000 åskådare har sett föreställninge sedan urpremiären i december 2023. På grund av den stora efterfrågan återvänder föreställningen på repertoaren våren 2025 med nypremiär på Intiman den 5 april. Biljetterna släpps idag!