Pressmeddelande -
Oscar Liljas försvinnande – urpremiär för ny pjäs av Sara Bergmark Elfgren
Efter succéer med Cirkeln-böckerna, poddserien De dödas röster och romanen Norra Latin har författaren Sara Bergmark Elfgren skrivit en helt ny pjäs för Malmö Stadsteater – Oscar Liljas försvinnande, som får urpremiär på huvudscenen Hipp den 9 mars.
Hösten 1994. Fyra unga människor med konstnärsdrömmar dras in i kretsen kring den gåtfulle och geniförklarade poeten Oscar Lilja. Men priset för att vara Oscars lärljunge är högt, livsfarligt högt. Vänskap och kärlek sätts på prov, gränsen mellan vansinne och verklighet suddas ut. Många år senare försöker de fyra förstå vad som egentligen hände dem. Vem var Oscar Lilja? Och kan ett möte med en person förgifta ett helt liv?
Sara Bergmark Elfgrens författarskap pendlar mellan myt, magi, och vardagsrealism. Oscar Liljas försvinnande är en vampyrpjäs, och hon har skrivit utifrån att vampyrer faktiskt finns i vår vardag:
– Idén om konstnären som vampyr har förföljt mig ett tag, och när jag skrev Oscar Liljas försvinnande återvände jag till den moderna vampyrmytens rötter i berättelser som Dracula och Carmilla. Samtidigt är det en historia om att vara ung och att försöka förverkliga sina drömmar. Det var viktigt för mig att ta de övernaturliga inslagen på allvar, men att låta publiken bestämma om det är vansinne eller verklighet. Eller kanske både och.
För regin står Unga Malmö Stadsteaters konstnärliga ledare Sara Cronberg, som alltid fascinerats av andra världar och verkligheter:
– En av de första personerna jag kontaktade när jag blev konstnärlig ledare för Unga Malmö Stadsteater var Sara Bergmark Elfgren, för att se om vi kunde samarbeta. Det har varit viktigt för oss båda att skapa något om den enorma längtan efter något annat, något större, som man kan ha när man är ung. Vi vill visa en annan verklighet, en annan dimension, som är skrämmande och spännande. Kanske finns det en annan verklighet än den vi omedelbart ser… Formmässigt testar vi att arbeta med teater och film parallellt. Vi vill ju inte bara visa det som sägs, utan också det som personerna minns. Så med hjälp av film, musik och ljus rekonstruerar vi minnena.
Scenkonstgruppen Bombina Bombast skapar föreställningens videodesign, filmer som i scenrummet ger liv åt både levande och döda karaktärer. I rollerna ser vi Alexander Abdallah, Lilja Fredrikson, Ana Stanisic och Philip Lithner.
Kontakta gärna mig för intervjuer med skådespelare och konstnärligt team.
Med vänlig hälsning,
Carin Hebelius, presskontakt
0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se
OSCAR LILJAS FÖRSVINNANDE
Av Sara Bergmark Elfgren
Urpremiär på Hipp 9 mars 2019
Regi: Sara Cronberg
Scenografi och kostym: Helle Damgård
Videodesign: Bombina Bombast
Musik: Toni Martin Dobrzanski
Ljus: Jonas Bøgh
Mask: Robin Davidsson
I rollerna: Alexander Abdallah, Lilja Fredrikson, Philip Lithner; Ana Stanisic
Sara Bergmark Elfgren är författaren bakom Cirkeln-böckerna (tillsammans med Mats Strandberg), poddserien De dödas röster och romanen Norra Latin. Sara är även manusförfattare och dramatiker, skriver bilderböcker och serier. Hennes författarskap pendlar mellan myt, magi, och vardagsrealism.
Sara Cronberg är sedan september 2016 konstnärlig ledare för Unga Malmö Stadsteater. Hon är utbildad teaterregissör vid Statens Teaterskole i Köpenhamn och har under de senaste tjugo åren gjort uppsättningar i både Sverige och Danmark. Som regissör har hon varit verksam vid bl a Malmö Stadsteater, Stockholms stadsteater, Uppsala Stadsteater, Göteborgs Stadsteater och Helsingborgs Stadsteater. Under 2013-2014 deltog hon i Film i Skånes produktionsprogram Pure Fiction, där deltagarna utvecklar var sitt långfilmsprojekt eller TV-drama.
I Danmark har hon arbetat på bl a Nørrebro Teater, Odense Teater, Mammut Teatret, Teater Kaleidoskop, Gladsaxe Teater samt Aarhus Teater.
Sara Cronberg har satt upp flera pjäser på Malmö Stadsteater bl a Bubblorna i bäcken (Intiman 2003), Hedda (Intiman 2004), Brott och Straff (Hipp 2007), Häxjakten (Hipp 2009), Den elektriska flickan (Hipp 2012), 9,3 på Richterskalan (Intiman 2015), Karl-Bertil Jonssons julafton (Hipp 2016-2018), och En annan värld (Studion 2017).
Ämnen
Kategorier
Regioner
Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.