Gå direkt till innehåll
Kajsa Ernst spelar huvudrollen i Bröllopstårtan. Foto: Markus Gårder
Kajsa Ernst spelar huvudrollen i Bröllopstårtan. Foto: Markus Gårder

Pressmeddelande -

Malmöpremiär för Bröllopstårtan!

Den 11 – 28 november spelas komedin Bröllopstårtan på Malmö Stadsteaters scen Intiman. Bröllopstårtan är en samproduktion mellan Riksteatern och Malmö Stadsteater. Pjäsen baseras på ett verkligt fall från USA där en konservativ bagare vägrade baka en bröllopstårta till ett samkönat pars bröllop.

Bröllopstårtan, skriven av Bekah Brunstetter, som också ligger bakom TV-serien This Is Us, är en rapp och underhållande komedi som har haft stor framgång i USA. Med en rolig och skruvad twist ställs svåra moraliska frågor på ett varmt, humoristiskt och rörande vis.

Vi får följa Della som driver ett bageri, känt för sina makalösa tårtor. När bästa vännens dotter Jen frågar om Della vill göra tårtan till hennes bröllop, blir hon först överlycklig. Men när Della, som är en djupt troende kvinna, förstår att Jen ska gifta sig med en kvinna tvingas hon ifrågasätta sin övertygelse om hur ett äktenskap egentligen ska se ut.

– Bröllopstårtan beskrivs kanske bäst som en lesbisk romcom om diskriminering. Det låter såklart motsägelsefullt att en komedi kan baseras på något så osexigt som diskriminering, men författaren lyckas på ett briljant sätt, med värme och humor, fånga hur svårt det kan vara för människor som kommer från så olika typer av sammanhang att mötas över något så enkelt som en bröllopstårta, säger regissören Carl Johan Karlson.

Föreställningen baseras på ett verkligt fall från USA där en konservativ bagare vägrade baka en bröllopstårta till ett homosexuellt pars bröllop. Fallet väckte stor uppmärksamhet och avgjordes i Högsta domstol.

– I arbetets gång har jag mött mina egna fördomar, och insett att jag inte alls är den där fördomsfria bögen jag alltid trott. Det har varit en viktig läxa som jag hoppas får mig att möta nya människor med lite mer empatisk blick framöver. Kanske över en bakelse av något slag, fortsätter Carl Johan Karlson.

I rollerna ser vi Kajsa Ernst, Thomas Hedengran, Malin Karlsson och Anna Sise.

Kontakta gärna pressansvarig för ytterligare information eller recensionsbiljett. Så länge publikrestriktionerna råder är antalet pressbiljetter begränsade. Teaterrecensenter som ska skriva om föreställningen erbjuds biljett till onsdag 11 november kl 19 på Intiman.

Med vänlig hälsning,

Carin Hebelius, pressansvarig Malmö Stadsteater
0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se

Anna Gerdin, press- och pr-ansvarig Riksteatern
0705-289915, anna.gerdin@riksteatern.se

BRÖLLOPSTÅRTAN
Av Bekah Brunstetter

Premiär på Intiman 11 november 2020
Sverigepremiär 3 oktober 2020 i Östersund

En samproduktion mellan Riksteatern och Malmö Stadsteater

Förlag: Taco Night Productions Inc.
Översättning: Calle Norlén
Regi: Carl Johan Karlson
Scenografi och kostym: Jasminda Blanco
Kompositör och ljuddesign: Magnus Larsson
Ljusdesign: Peter Stockhaus
Mask: Åsa Trulsson 

I ROLLERNA

DELLA – Kajsa Ernst
TIM – Thomas Hedengran
JEN – Malin Karlsson
MACY – Anna Sise

New York premiera produced by Manhattan Theatre Club, Lynne Meadow, Artlstic Plrector, Barry Grove, Artlstlc Olrectoron February 12, 2019
Origlnally produced by the Echo Theatre Company, Los Angeles, CA

THE CAKE recelved a developmental readlng at The Alley Theatre Gregory Boyd, Artlstlc Dlrector / Dean R. Gladden, Managlng Olrector

THE CAKE was developed at The Ojal Playwrlghts Conference Robert Egan, Artlstic Dlrector/Producer

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi