Gå direkt till innehåll
Magdi Saleh och Arina Katchinskaia i Roland Schimmelpfennigs ”Tennsoldaten och pappersdansösen” på Kirsebergs fritids- och kulturhus. Foto Johan Sundell
Magdi Saleh och Arina Katchinskaia i Roland Schimmelpfennigs ”Tennsoldaten och pappersdansösen” på Kirsebergs fritids- och kulturhus. Foto Johan Sundell

Pressmeddelande -

Från Berlin till Kirseberg!

Kirsebergs fritids- och kulturhus blir spelplats för Unga Malmö Stadsteaters föreställning Tennsoldaten och pappersdansösen. Föreställningen som är den tyske dramatikern och regissören Roland Schimmelpfennigs fria dramatisering av H.C. Andersens klassiska saga uppmanar oss att vara öppna, hoppfulla och solidariska. 

Den gamla Hippodromen på Kalendegatan genomgår just nu en fantastisk förvandling från välkänd etablerad teater till hela Malmös teaterhus. Men innan vi kan slå upp dörrarna vågar vi oss ut på ett dramatiskt utbytesår och ger oss in i nya spännande samarbeten med kreativa krafter på Malmös många andra scener, där Kirsebergs fritids- och kulturhus kommer att vara en av dem. Tillsammans inleder vi ett brett samarbete kring barn och unga där föreställningen Tennsoldaten och pappersdansösen sätts upp av den hyllade tyske dramatikern och regissören Roland Schimmelpfennig.

Direkt från hemstaden Berlin till malmöstadsdelen Kirseberg sätter han nu upp sin egen version av den klassiska sagan. Berättelsen om Tennsoldaten är så sorglig och grym så Roland Schimmelpfennig kände att den behövde ett litet lyft:

– Jag ville berätta sagan ur en annan vinkel, så jag ändrade slutet och gav Pappersdansösen en mycket större roll. Jag har försökt att ta den klassiska sagan in i nutiden. Våra två hjältar är på något sätt outsiders. De är inte privilegierade men heller inte loosers, de lever under svåra omständigheter helt enkelt. Tennsoldaten är enbent och långt från de glamorösa leksakerna, och Pappersdansösen är så bräcklig och går lätt sönder. Jag tror att barn kan identifiera sig med detta men också att de kan hitta något nytt i en saga de känner igen sedan innan, säger Roland Schimmelpfennig.

Tennsoldaten och pappersdansösen spelas på Kirsebergs fritids- och kulturhus 2 okt – 3 dec 2021. Föreställningen spelas dagtid för skolor och på helger för allmänheten. Biljetterna släpps idag 31 augusti.

TENNSOLDATEN OCH PAPPERSDANSÖSEN
Av Roland Schimmelpfennig, fritt efter H.C. Andersens saga

Premiär på Kirsebergs fritids-och kulturhus den 2 oktober 2021

För alla över 7 år!

Översättning Ulf Peter Hallberg
Förlag Colombine Teaterförlag
Manus, regi och ljus Roland Schimmelpfennig
Scenografi, kostym och mask Lane Schäfer
Medverkande Arina Katchinskaia och Magdi Saleh

Roller
Dansösen och Soldaten, samt Trollet, Pappersdraken, Tvillingarna, Molnet, Pappersbåten, Skatorna, Råttorna, Fisken.

Handling
De är brända, smutsiga och utmattade – den enbente soldaten och pappersdansösen. Men de lever fortfarande! Och det är verkligen ett mirakel, efter alla faror de mött. Det hela började ju så fint. Då när de träffades på ett fönsterbräde i barnkammaren och blev kära. Men så kom en virvelvind och skickade pappersdansösen upp i skyn medan tennsoldaten brutalt kastades nedåt av sin tyngd. Och ingenting kunde de göra, eftersom de bara var hjälplösa leksaker på varsin resa in i det okända. Tills de plötsligt återser varandra, mitt ibland alla fientliga möten.

Inte bara tennsoldaten utan också pappersdansösen får sin alldeles egna röst av Roland Schimmelpfennig, inspirerad av H.C. Andersens klassiska saga. I tider av ökande hat och främlingsfientlighet uppmanar denna poetiska resa oss att vara öppna, hoppfulla och solidariska. För att allt annat inte kommer att betala sig i slutändan.

För ytterligare information kontakta:

Carin Hebelius, pressansvarig
0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi

Relaterat innehåll