Pressmeddelande -
Ett självmords anatomi – i regi av Suzanne Osten
Går självmord i arv? Finns dragningen till suicid medfödd hos vissa, eller är det en reaktion på omständigheter utanför den enskilda individen? För första gången kommer legendariska regissören Suzanne Osten till Malmö Stadsteater, och samtidigt introducerar vi den unga brittiska dramatikern Alice Birch författarskap i Sverige med hennes succépjäs Ett självmords anatomi. Denna experimentella pjäs rymmer både poesi, musik, humor och bråddjup av sorg och får Sverigepremiär på Intiman den 15 februari.
Carol, Anna och Bonnie – tre generationer av kvinnor; mor, dotter och dotterdotter. Vi får följa dem från 1960 till nutid. År av kaos som blir till ett smärtsamt arv. En kvinnas liv rymmer nästa kvinnas barndom, och förklarar de svårigheter de möter som vuxna – det är en vidunderlig studie av mödrar och döttrar. Med uppsättningen vill Suzanne Osten väcka liv i den tabubelagda frågan om självmord:
– Det är viktigt att ställa frågan: Tänker du på självmord och hur ofta? Idén om att vi ska undvika att fråga är fel! Fel! Alice Birch pjäs väcker liv i den här tabubelagda frågan om självmord. Jag blev också fascinerad av pjäsens musikalitet och liv, och väldigt berörd av att teaterns skådespelare var så fångade av pjäsens sugande drama och språk, säger regissören Suzanne Osten.
I rollerna ser vi Sandra Stojiljkovic, Karin Lithman, Monica Wilderoth, Jörgen Düberg, Martin Rosengardten, Sonia Haga, Hannes Fohlin, Li Brådhe, Katarina Lundgren-Hugg, Peter Järn, samt Daisy Conlon och Katja Åkesson (statister).
Kontakta gärna mig för intervjuer med skådespelare och konstnärligt team.
Med vänlig hälsning,
Carin Hebelius, presskontakt
0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se
ETT SJÄLVMORDS ANATOMI
Av Alice Birch
Sverigepremiär på Intiman 15 februari 2019. Spelas t.o.m. 3 april.
Översättning: Anna Kölén
Originaltitel: Anatomy of a Suicide
Förlag: Nordiska APS
Regi: Suzanne Osten
Scenografi och kostym: Rikke Juellund
Ljusdesign: Pernille Plantener Holst
Kapellmästare och arrangemang: Martin Rosengardten
Musik: Per Tjernberg
Koreografi: Soledad Howe
Mask: Siv Nyholm
Regiassistent: Ida Kronholm
Dramaturg: Henrietta Hultén
ROLLISTA
CAROL – Sandra Stojiljkovic
ANNA – Karin Lithman
BONNIE – Monica Wilderoth
JOHN – Jörgen Düberg
JAMIE – Martin Rosengardten
JO/LAURA/SJUKSKÖTERSKA/LOLA – Sonia Haga
DAVE/FELIX/LUKE/DAN – Hannes Fohlin
DAISY BARN/BARN/DIANE/DAISY VUXEN/SJUKSKÖTERSKA – Li Brådhe
EMMA/KAREN/ESTHER/MAY – Katarina Lundgren-Hugg
TOBY/TIM/MARK/EN MAN – Peter Järn
BARNSTATISTER – Daisy Conlon, Katja Åkesson
Alice Birch
Författare
Alice Birch är en av Storbritanniens just nu mest intressanta unga dramatiker. Hon är född 1986 och utbildad vid University of Exeter. Hennes feministiska pjäs Revolt. She Said. Revolt Again, som hon skrev på uppdrag av Royal Shakespeare Company, tilldelades 2014 The George Devine Award. Andra uppsättningar av hennes pjäser är We Want You to Watch (National Theatre), och Little on the Inside (Almeida/Clean Break). 2016 valdes Alice Birch in i Creative England 50. Hennes filmmanusdebut, Lady Macbeth, efter den ryska novellen av Nikolai Leskov, har vunnit The International Critic’s Prize (FIPRESCI Prize) på San Sebastian Film Festival 2016, The Best First Feature på Zurich Film Festival 2016 och Best Screenplay på Turin Film Festival 2016.
Hennes pjäs, Anatomy of a Suicide, sattes upp för första gången på Royal Court 2017 i regi av Katie Mitchell, och får nu Sverigepremiär på Malmö Stadsteater.
Suzanne Osten
Regissör
Suzanne Osten (född 1944) är teater- och filmregissör, och sedan 1995 professor i regi vid Dramatiska institutet. Suzanne Osten var verksam vid Fickteatern 1968–71 och kom 1971 till Stockholms stadsteater, där hon 1975–2014 var konstnärlig ledare för Unga Klara, teaterns scen för barn och ungdom (fristående sedan 2009).
Hennes arbete med barnteater har varit banbrytande och rymmer ett stort antal föreställningar som uppmärksammats även internationellt, bl a Medeas barn (1975), Paddakvariet (1988), Delfinen (1992), Flickan, mamman och soporna (1999) och Det allra viktigaste (2002).
Som debattör på scenen var Suzanne Osten tidigt framgångsrik, framför allt med kvinnopjäsen Jösses flickor (skriven i samarbete med Margareta Garpe; 1974). Hon har väckt uppseende även som filmregissör med en rad personliga verk, bland annat debuten Mamma (1982), Bröderna Mozart (1986), Skyddsängeln (1990), Tala! Det är så mörkt (1993), Bengbulan (1996), Besvärliga människor (2001), Wellkåmm to Verona (2006) och Flickan, mamman och demonerna (2016).
Helena von Zweigbergks intervjubok om Osten, Barndom, feminism och galenskap: Osten om Osten, utkom 1990, och 2004 utgavs Ostens och Tiina Rosenbergs samtalsbok Besvärliga människor. Mina meningar (2002) är en samling essäer och artiklar av Osten från drygt tre decennier.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.