Gå direkt till innehåll
Rockmusikalen Hedwig and The Angry Inch får premiär på Malmö Stadsteaters scen Hipp 16 januari 2020. I huvudrollerna Lindy Larsson och Mari Götesdotter. Foto Johan Sundell.
Rockmusikalen Hedwig and The Angry Inch får premiär på Malmö Stadsteaters scen Hipp 16 januari 2020. I huvudrollerna Lindy Larsson och Mari Götesdotter. Foto Johan Sundell.

Pressmeddelande -

En kvinna, en man, ett freak – premiär för Hedwig and The Angry Inch!

Den 16 januari får rockmusikalen HEDWIG AND THE ANGRY INCH premiär på Malmö Stadsteaters scen Hipp.

Transpersonen och rockstjärnan Hedwig föds som Hans i kalla krigets Östberlin och sitter under sin uppväxt med huvudet i en avslagen ugn och sjunger med i listettor från amerikanska arméns radiokanal. Hans längtar till väst och genom ett äktenskap med en amerikansk soldat, via en misslyckad könsoperation tar hon sig till USA där hon tror sig återigen hitta kärleken men lika snabbt förlorar den igen. Med musik inspirerad av artister som David Bowie, Debbie Harry, Iggy Pop, Lou Reed och 70-talets androgyna glamrockscen och den tidiga punken, delar Hedwig avskalat med sig av sin fängslande och brutala livshistoria.

För regissören Dritëro Kasapi är musikalen en väldigt stark berättelse om längtan efter kärlek, och längtan efter frihet:

– Jag är otroligt glad att vi kan erbjuda publiken i Malmö världssuccén Hedwig and the Angry Inch. En komplex historia om längtan efter kärlek och frihet. Och till råga på allt med Lindy Larsson som Hedwig och Mari Götesdotter som Yitzak i huvudrollerna. Håll i hatten, här kommer vi!

Föreställningen är en samproduktion mellan Malmö Stadsteater, Malmö Opera och Riksteatern. Malmö Stadsteaters teaterchef Kitte Wagner är mycket glad över hela projektet:

– Hedwig and the Angry Inch är en stor kärleksberättelse. Den har gått från att vara kult till att vinna fyra Tony Awards på Broadway. Den är inte bara en häftig musikal, utan också en fantastisk livshistoria som handlar om identitet, kön och kärlek. Lindy Larsson är som klippt och skuren för huvudrollen och tack vare samarbetet med Malmö Opera och Riksteatern kommer föreställningen efter spelperioden i Malmö att nå ut till hela Skåne och sedan resten av Sverige, säger Kitte Wagner.

I huvudrollerna som Hedwig och Yitzak ser vi Lindy Larsson och Mari Götesdotter. Bandet The Angry Inch består av Peter Tikkanen, Mikael Gökinan, Laszlo Dancs och Amanda Savbrant.

Premiär 16 januari 2020 på Hipp, Malmö Stadsteater, och spelas t.o.m. 29 februari. Turnépremiär 7 mars 2020 och spelas på turné i Skåne t.o.m. maj. Spelar med Riksteatern i övriga Sverige sept–dec 2020.

Kontakta gärna mig för intervjuer, recensionsbiljetter eller ytterligare information. För recensionsbiljetter till premiären torsdag 16 januari på Hipp kl 19 hör av dig senast måndag 13 januari.

Med vänlig hälsning,

Carin Hebelius, presskontakt Malmö Stadsteater
0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se

Presskontakt Malmö Opera:

Torgny Nilsson
0703-558180, torgny.nilsson@malmoopera.se

Presskontakt Riksteatern:

Emma Englund
08-53199408, 0706-375940, emma.englund@riksteatern.se

HEDWIG AND THE ANGRY INCH
Av John Cameron Mitchell & Stephen Trask

Premiär på Malmö Stadsteaters scen Hipp 16 januari 2020

Text: Johan Cameron Mitchell
Musik och sångtexter: Stephen Trask
Översättning: Åsa Lindholm
Förlag: Nordiska ApS

Regi: Dritëro Kasapi
Scenografi och kostym: Annika Bromberg
Ljusdesign: Robert Claesson
Ljuddesign: Anders Ekstedt
Kapellmästare: Peter Tikkanen
Mask: Elisabeth Karlsson
Rörelseinstruktör: Lidia Vos
Videodesign: Johannes Ferm Winkler
Dramaturg: Felicia Ohly

I rollerna

Hedwig – Lindy Larsson
Yitzak – Mari Götesdotter
The Angry Inch – Peter Tikkanen, Mikael Gökinan, Laszlo Dancs, Amanda Savbrant

En samproduktion mellan Malmö Stadsteater, Malmö Opera och Riksteatern

Premiär 16 januari 2020 på Hipp, Malmö Stadsteater. Spelas även på turné i Skåne mars–maj, och med Riksteatern i övriga Sverige september – december 2020.

Bakgrund

Hedwig and The Angry Inch är en amerikansk musikal skriven av John Cameron Mitchell, som även spelar huvudrollen Hedwig i filmatiseringen från 2001. Musiken och sångtexterna är skrivna av musikern Stephen Trask. Filmversionen hade premiär i USA 2001. I Sverige visades den på Stockholms Filmfestival 2001 och vann pris för den mest ärbara filmen. Filmen nominerades även till en Golden Globe för bästa huvudroll av John Cameron Mitchell.

Lindy Larsson är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm. Han har bland annat arbetat på Malmö Opera, Stockholms Stadsteater, Dramaten, Malmö Stadsteater, Uppsala Stadsteater och Dansens Hus. Våren 2014 gjorde han rollen som Konferencieren i Cabaret på Malmö Stadsteater. Året innan spelade han Che i Evita på Malmö Opera och Kung Claudius i Hamlet på Uppsala Stadsteater.
Han gjorde titelrollen i Siegfried - The Very Wagner Hero Hour i regi av Charlotte Engelkes som spelats på Dansens Hus, Sota Theatre i Singapore och Kungliga Operan. Lindy är också frontman i bandet Lindy & Bon Bon Band. Senast har Lindy Larsson arbetat på Maxim Gorki Teatern i Berlin.
På film har han bland annat medverkat i Colin Nutleys Änglagård - tredje gången gillt.
2010 fick han Kvällspostens Thaliapris för sin rolltolkning av Carmen/Escamillo i föreställningen Carmen på Malmö Stadsteater, och 2011 mottog han Såstaholms Film- och Scenkonstpris till Höstsols minne. I dokumentärfilmen Lindy the Return of Little Light (2019) följer dokumentärfilmaren Ida Persson Lännerberg Lindy Larsson under fyra år.

Mari Götesdotter är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 2001-2005. Hon har därefter arbetat på en rad olika teatrar i Sverige, bl a på Uppsala Stadsteater och på Riksteatern. Mari har varit verksam på Malmö Stadsteater sedan 2005, och hösten 2018 gjorde hon stor succé med sin rollprestation som Monica Zetterlund i föreställningen Monicas vals, som hon prisnominerades för på Scenkonstgalan 2019. På TV medverkar Mari i fjärde säsongen av Bron och har tidigare bl a kunnat ses i Ingvar - en musikalisk möbelsaga och Borders med Cirkus Cirkör. Mari blev den första skådespelaren att tilldelas Lars Passgårds stipendium.

Dritëro Kasapi är utbildad regissör vid Faculty of Dramatic Arts i Makedonien. Han har arbetat som regissör sedan 1997 och gjort ett 40-tal föreställningar på stadsteatrar och länsteatrar runt om i landet samt på Riksteatern och andra teatrar runt om i Europa. Han har varit biträdande teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern, och är sedan 2018 teaterchef på Riksteatern. På Malmö Stadsteater har Dritëro Kasapi tidigare regisserat Henrik Ibsens Folkets fiende (2015).

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi