Pressmeddelande -
Cyrano de Bergerac – ett riktigt teateräventyr!
Onda intriger, krig, kärlek, svek, bultande hjärtan, grusade förhoppningar och härliga fäktningsscener – Cyrano de Bergerac är ett fantastiskt teateräventyr! Denna franska klassiker får nytt liv i en storslagen och drömsk biblioteksmiljö på Malmö Stadsteater med nykomponerad livemusik, humor och maffiga kostymer.
Cyrano de Bergerac av den franske författaren Edmond Rostand är en pjäs som har varit mycket framgångsrik från den första stund den hade premiär i Paris 1897. Då spelades den hela 700 gånger i sträck och har sedan dess blivit en riktig succémaskin. Det har gjorts flera filmer, operor och många olika bearbetningar på berättelsen.
Pjäsen handlar om en man som faktiskt levde i början av 1600-talet och hette Cyrano de Bergerac. Han var en välutbildad adelsman i Paris och en skicklig fäktare. I pjäsen är han en omtalad hjälte i strid men också våldsamt vass med sin penna. Han är en ordkonstnär och ingen kan skriva och tala som han. Om han bara kunde vinna sin älskade Roxanes hjärta så skulle allt vara perfekt. Men Cyrano har inte utseendet med sig – hans näsa är jättestor! När Roxane förälskar sig i den snygge men korkade Christian gör Cyrano en deal med honom: att Christian bedyrar Roxane sin kärlek med ord som Cyrano skrivit. Så vem förälskar hon sig i, egentligen?
Frågan om utseende kontra intellekt, är pjäsens kärna, och har fascinerat publiken sedan slutet av 1800-talet. För regissören Johannes Schmid är pjäsen mycket relevant just idag:
– Bredvid bildningstanken, hyllningen till poesins och fantasins kraft har Cyrano de Bergerac för mig två aspekter som känns mycket relevanta idag. Att ta sig an roller, att låtsas vara en annan, lite bättre, lite lyckligare, lite snyggare, lite mer framgångsrik person, kort sagt att snygga till sin profil, har framförallt med alla sociala medier fått en betydelse, som aldrig setts tills nu i människans historia. Det räcker tyvärr sällan att ”bara vara sig själv”. Oftast inte ens på det privata planet. Det gäller att optimera sig hela tiden. Och med det hänger känslan ihop av att vara utanför. Utanförskapet. Att inte uppfylla kraven, säger regissören Johannes Schmid.
I rollerna ser vi Johannes Wanselow, Karin Lithman, Alexander Jubell, Dilan Amin, Göran Dyrssen, Josefin Iziamo, Jesper Bark Brandin*, Li Brådhe, Elle Kari Bergenrud* och Rikard Svensson, samt musikerna Caroline Karpinska, Julie Tandrup Kock, Anders Mortensen
*Praktikanter från Teaterhögskolan i Malmö
Föreställningen får sin premiär på Malmö Stadsteaters scen Hipp den 19 september, och spelas t.o.m. 28 november 2020.
Kontakta gärna oss för ytterligare information, intervjuer eller recensionsbiljett. Så länge publikrestriktionerna råder erbjuds teaterrecensenter en biljett.
Med vänlig hälsning,
Carin Hebelius, pressansvarig
0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se
Erik Roman, marknadskoordinator
072 88 77 881, erik.roman@malmostadsteater.se
CYRANO DE BERGERAC
Av Edmond Rostand
Premiär på Hipp 19 september 2020
Översättning: Göran O Eriksson
Bearbetning: Henrietta Hultén och Johannes Schmid
Regi: Johannes Schmid
Scenografi: Paul Garbers
Kostym: Maria Gyllenhoff
Kompositör: Toni Dobrzanski
Ljusdesign: Andreas Fuchs
Koreografi: Anna Holter
Fäktkoreografi: Rikard Svensson
Mask: Siv Nyholm
Dramaturg: Henrietta Hultén
I ROLLERNA
CYRANO DE BERGERAC – Johannes Wanselow
CHRISTIAN DE NEUVILLETTE – Alexander Jubell
DE GUICHE – Göran Dyrssen
LE BRET – Josefin Iziamo
RAGUENEAU – Dilan Amin
LIGNIERE – Jesper Bark Brandin*
VALVERT – Rikard Svensson
MONTFLEURY – Li Brådhe
BELLEROSE – Elle Kari Bergenrud*
ROXANE – Karin Lithman
DUENNA – Elle Kari Bergenrud*
POET 1 – Jesper Bark Brandin*
POET 2 – Rikard Svensson
POET 3 – Li Brådhe
POET 4 – Alexander Jubell
POET 5 – Josefin Iziamo
CASTEL-JALOUX – Rikard Svensson
KADETT 1 – Jesper Bark Brandin
KADETT 2 – Elle Kari Bergenrud*
KADETT 3 – Li Brådhe
KADETT 4 – Dilan Amin
KAPUCINEN – Li Brådhe
MUSIKER – Caroline Karpinska (violin), Julie Tandrup Kock (cello), Anders Mortensen (piano)
*Praktikanter från Teaterhögskolan i Malmö
Gå in här för att läsa om skådespelarna i vår ensemble: https://www.malmostadsteater.se/om-oss/ensemble
Om Cyrano de Bergerac
Pjäsen Cyrano de Bergerac av Edmond Rostand hade urpremiär 1897 i Paris. Den blev en omedelbar succé och var under en period en av världens mest översatta och spelade pjäser. Den har varit förlaga till operor och många filmatiseringar. Originalpjäsen är lång med en uppsjö av personer och bihandlingar, och den brukar bearbetas för att passa tålamodet hos en modern publik.
Handlingen är inspirerad av en verklig person, 1600-talsförfattaren Henry-Savinien Cyrano de Bergerac, (1619 – 1655) som i pjäsen har fått bli rim-mästare och lysande duellant, förälskad i sin kusin. Den anmärkningsvärt stora näsan lär verklighetens Cyrano dock ha haft. Likaså tjänstgjorde han vid gardeskompaniet Castel-Jaloux och blev sårad under belägringen av Arras 1640. Verklighetens Cyrano skrev pjäser och romaner, och det är sant att Molière ”lånade” långa passager ur en av hans komedier. Cyranos bok ”Resa till månen” sägs vara världens första science-fiction roman. Ur den lånade Jonathan Swift till Gullivers resor och Voltaire till Micromégas. Dessutom är asteroiden 3582 Cyrano uppkallad efter Cyrano de Bergerac.
Johannes Schmid
Regissör
Johannes Schmid är från Tyskland men bor i Stockholm. Han är utbildad inom teater, film, litteratur och konsthistoria i München. Han har regisserat över 45 produktioner över hela Europa, bl a på Bayerisches Staatsschauspiel München, Deutsche Oper am Rhein och Teatro alla Scala Milano, samt tre flerfaldig prisbelönade spelfilmer, senast kärleksdramat Agnes efter en roman av den schweiziske författaren Peter Stamm. För barnfilmen Wintertochter fick han Tyska Filmpriset ”Bästa film för barn och ungdomar” 2012. I Sverige har Johannes bl a iscensatt publiksuccén Vampyren på Läckö Slotts Opera och ungdomspjäsen Paranoid Park för Unga Malmö Stadsteater. Dessutom översätter han svensk dramatik till tyska.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.