Nyhet -
Rockmusikalen ”Hedwig and the Angry Inch” får premiär på Malmö Stadsteater
Inte kvinna. Inte man. Inte accepterad.
Hedwig and the Angry Inch är en rockmusikal med en berörande historia om kärlek, svek och rätten att få vara den man är och vill vara. Transsexuella rockstjärnan Hedwig född som Hans i kalla krigets Östberlin längtar till väst och genomgår en misslyckad könskorrigering. Rollen som Hedwig görs av artisten och skådespelaren Lindy Larsson, och rollen som Yitzak av skådespelaren Mari Götesdotter. För regin står Dritëro Kasapi, som också är teaterchef på Riksteatern. Musiken framförs av livebandet The Angry Inch och är inspirerad av artister som David Bowie, Debbie Harry, Iggy Pop, Lou Reed och 70-talets androgyna glamrockscen och den tidiga punken.
Föreställningen är en samproduktion mellan Malmö Stadsteater, Malmö Opera och Riksteatern. Malmö Stadsteaters teaterchef Kitte Wagner är mycket glad över hela projektet:
”Hedwig and the Angry Inch är en stor kärleksberättelse. Den har gått från att vara kult till att vinna fyra Tony Awards på Broadway. Den är inte bara en häftig musikal, utan också en fantastisk livshistoria som handlar om identitet, kön och kärlek. Lindy Larsson är som klippt och skuren för huvudrollen och tack vare samarbetet med Malmö Opera och Riksteatern kommer föreställningen nå ut till hela Skåne och sedan resten av Sverige”, säger Kitte Wagner.
HEDWIG AND THE ANGRY INCH
Av Stephen Trask & John Cameron Mitchell
Premiär på Malmö Stadsteaters scen Hipp 16 januari 2020
Musik: Stephen Trask
Manus: Stephen Trask & John Cameron Mitchell
Regi: Dritëro Kasapi
Scenografi & kostym: Annika Bromberg
Rollista:
Hedwig – Lindy Larsson
Yitzak – Mari Götesdotter/Sarah Lehmann (turné)
The Angry Inch – fyra musiker
En samproduktion mellan Malmö Stadsteater, Malmö Opera och Riksteatern
Premiär 16 januari 2020 på Hipp, Malmö Stadsteater. Spelas även på turné i Skåne mars–maj, och med Riksteatern i övriga Sverige september–december 2020. Biljetterna släpps 16 augusti.
Lindy Larsson är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm. Han har bland annat arbetat på Malmö Opera, Stockholms Stadsteater, Dramaten, Malmö Stadsteater, Uppsala Stadsteater och Dansens Hus. Våren 2014 gjorde han rollen som Konferencieren i Cabaret på Malmö Stadsteater. Året innan spelade han Che i Evita på Malmö Opera och Kung Claudius i Hamlet på Uppsala Stadsteater.
Han gjorde titelrollen i Siegfried - The Very Wagner Hero Hour i regi av Charlotte Engelkes som spelats på Dansens Hus, Sota Theatre i Singapore och Kungliga Operan. Lindy är också frontman i bandet Lindy & Bon Bon Band. Senast har Lindy Larsson arbetat på Maxim Gorki Teatern i Berlin.
På film har han bland annat medverkat i Colin Nutleys Änglagård - tredje gången gillt.
2010 fick han Kvällspostens Thaliapris för sin rolltolkning av Carmen/Escamillo i föreställningen Carmen på Malmö Stadsteater, och 2011 mottog han Såstaholms Film- och Scenkonstpris till Höstsols minne.
Mari Götesdotter är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 2001-2005. Hon har därefter arbetat på en rad olika teatrar i Sverige, bl a på Uppsala Stadsteater och på Riksteatern. Mari har varit verksam på Malmö Stadsteater sedan 2005, och i höstas gjorde hon stor succé med sin rollprestation som Monica Zetterlund i föreställningen Monicas vals. På TV medverkar Mari i fjärde säsongen av Bron och har tidigare bl a kunnat ses i Ingvar - en musikalisk möbelsaga och Borders med Cirkus Cirkör. Mari blev den första skådespelaren att tilldelas Lars Passgårds stipendium.
Dritëro Kasapi är utbildad regissör vid Faculty of Dramatic Arts i Makedonien. Han har arbetat som regissör sedan 1997 och gjort ett 40-tal föreställningar på stadsteatrar och länsteatrar runt om i landet samt på Riksteatern och andra teatrar runt om i Europa. Han har varit biträdande teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern, och är sedan 2018 teaterchef på Riksteatern. På Malmö Stadsteater har Dritëro Kasapi tidigare regisserat Henrik Ibsens Folkets fiende (2015).