Gå direkt till innehåll
Cheferna för tre av Malmös största kulturinstitutioner startar ett stort samarbetsprojekt i juni 2022. På bilden: Kirse Junge-Stevnsborg (Malmö Konstmuseum), Kitte Wagner (Malmö Stadsteater), Mats Fastrup (Malmö Museer). Foto: Johan Sundell
Cheferna för tre av Malmös största kulturinstitutioner startar ett stort samarbetsprojekt i juni 2022. På bilden: Kirse Junge-Stevnsborg (Malmö Konstmuseum), Kitte Wagner (Malmö Stadsteater), Mats Fastrup (Malmö Museer). Foto: Johan Sundell

Pressmeddelande -

TEATER, KONST OCH MALMÖHISTORIA I ETT UNIKT KULTURSAMARBETE

”Vi ska ta från de rika och ge till de fattiga”

De tre kulturinstitutionerna Malmö Stadsteater, Malmö Museer och Malmö Konstmuseum slår sig samman i ett stort samarbetsprojekt under 2022.

Cheferna för tre av Malmös största kulturinstitutioner upplever att det finns ett behov av att skapa något som Malmöborna kan se fram emot i dessa kultur- och publikfattiga tider. Vi behöver alla ett riktigt härligt stort evenemang att längta till! Med teater, konst, historia och pedagogik kring temat tillväxt, pengar och rättvisa vill de tillsammans skapa flera stora publikupplevelser för alla Malmöbor i juni 2022. Med blicken på både dåtid, nutid och framtid presenteras utställningar på både museet och konstmuseet samt en stor teaterföreställning utomhus i försommarkvällen på Malmöhus slotts borggård – Robin Hoods hjärta.

Malmös kulturdirektör Pernilla Conde Hellman var med och presenterade samarbetet på dagens pressmöte på Malmöhus slotts borggård:


”Det är med stor glädje vi idag presenterar samarbetet mellan Malmö Stadsteater, Malmö Museer och Malmö Konstmuseum under sommaren 2022. Det är många som saknar att besöka våra kulturinstitutioner i dessa utmanande tider och därför känns det extra bra att kunna presentera flera spännande kulturupplevelser att blicka framemot och längta till. Genom samarbetet lyfter vi varandras projekt och kommer tillsammans skapa en fantastisk helhetsupplevelse för Malmöborna på borggården”.

Den 4 juni 2022 får familjeföreställningen Robin Hoods hjärta premiär på borggården, en välkänd underhållande historia men som också rymmer många viktiga budskap:


”Robin Hoods hjärta blir ett drömprojekt under tiden vi är utflyttade från Hipp under renoveringen. En jättestor utomhusföreställning av högsta kvalitet för alla åldrar är något vi alltid velat göra, och miljön på borggården passar som hand i handske med det unika samarbetet vi nu ska göra med Malmö Museer och Malmö Konstmuseum. Pjäsen är en ny fräsch version om legenden Robin Hood skriven av engelsmannen David Farr. Det är en modern kärleksberättelse och en lek med könsroller där karaktären Marion har en framträdande roll jämbördig med Robin Hood. Det blir en generös familjeföreställning med en stor ensemble som kommer att bestå av en blandning av Malmö Stadsteaters skådespelare och en kör av lokala amatörer. En modern hjältesaga för alla åldrar om att vara fattig och att vara rik. Vad betyder det egentligen? Och vad betyder det i Malmö?”, säger Kitte Wagner, chef för Malmö Stadsteater.

Mats Fastrup, museichef på Malmö Museer, ser fram emot att knyta ihop dåtid och nutid i flera av projekten:


”Genom historien har Malmöhus slott varit en plats där makt koncentrerats. Under 1400- och 1500-talet var borggården en central plats för ekonomin, här fanns myntgården där de danska mynten präglades. Berättelsen om Robin Hood lyfter som bekant frågor om pengar och makt och det ska bli spännande att se föreställningen ta form i den historiska miljön på borggården. Under sommaren 2022 kommer vi på Malmö Museer knyta samman dåtidens berättelser med nutida diskussioner om pengar, makt och tillväxt genom utställningar och pedagogiska program”.

På Malmö Konstmuseum planerar chefen Kirse Junge-Stevnsborg för en utställning med många högaktuella ämnen:


”Vi ser mycket fram emot detta samarbetsprojekt. Robin Hoods hjärta är en häftig, ruskig och innebördsrik föreställning om Malmö och världen, förankrad i såväl samtid som dåtid och framtid. På Malmö Konstmuseum arbetar vi med en utställning som kretsar kring pengar, makt och girighet – en av de sju dödssynderna. Utställningen kommer att presentera konstverk från vår omfattande samling av både historisk art men också helt samtida. Vi kommer också att plocka in flera spännande verk utifrån för att komplettera utställningen. Genom konsten kommer vi att sätta några av vår tids mest universella och högaktuella ämnen på agendan: makt, fördelning, tro, förtryck, frihetskamp och den växande klyftan mellan fattiga och rika. Här på Malmöhus kan nutidens stora utmaningar förstås genom historien, men det är också en plats som öppnar upp för mångfald av nya perspektiv om hur vi formar vår gemensamma framtid”.

För ytterligare information, kontakta:

Carin Hebelius, kommunikatör/Malmö Stadsteater
0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se

Saskia Moquist, kommunikatör/Kulturförvaltningen och Malmö Museer
072-151431, saskia.moquist@malmo.se

Björn Jumme, kommunikatör Malmö Konstmuseum
0736-711860, bjorn.jumme@malmo.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi

Relaterat innehåll