Gå direkt till innehåll
Sara Cronberg blir ny konstnärlig ledare för Unga Teatern

Pressmeddelande -

Sara Cronberg blir ny konstnärlig ledare för Unga Teatern

Sara Cronberg blir ny konstnärlig ledare för Unga Teatern på Malmö Stadsteater. Hon tillträder sin tjänst den 1 september 2016. Sara Cronberg är teaterregissör med en gedigen bakgrund inom bl a barn- och ungdomsteater. Hon har i drygt femton år arbetat som regissör på teatrar i framförallt Sverige och Danmark. Sara Cronberg är utbildad vid Statens Teaterskole i Köpenhamn. Hon kommer som tidigare meddelats dessutom att regissera årets stora familjeföreställning på Hipp – Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton.

Malmö Stadsteaters teaterchef Petra Brylander är mycket nöjd med beslutet:
- Det har varit många otroligt spännande personer som har sökt uppdraget som konstnärlig ledare och vårt val föll på Sara Cronberg. Sara är en visionär regissör som hela tiden letar nya uttryck och hon har de senaste åren även arbetat med och utvecklat film och transmedia parallellt med sina regiuppdrag. Sara har alltid arbetat i både Sverige och Danmark och har ett stort kontaktnät. Det ska bli mycket roligt att ha henne på teatern på heltid!

För ytterligare information kontakta:

Petra Brylander, teaterchef 0708-24 26 24
Sara Cronberg, tillträdande konstnärlig ledare för Unga Teatern 0704-91 25 91

Sara Cronberg

Sara Cronberg är utbildad teaterregissör vid Statens Teaterskole i Köpenhamn och utexaminerades 1998. Hon har gjort uppsättningar i både Sverige och Danmark. Som regissör har hon varit verksam vid bl a Malmö Stadsteater, Stockholms stadsteater, Uppsala Stadsteater, Göteborgs Stadsteater och Helsingborgs Stadsteater. Under 2013-2014 har Sara Cronberg deltagit i Film i Skånes produktionsprogram Pure Fiction, där deltagarna utvecklar var sitt långfilmsprojekt eller TV-drama.

I Danmark har hon arbetat på bl a Nørrebro Teater, Odense Teater, Mammut Teatret, Teater Kaleidoskop, Gladsaxe Teater samt Aarhus Teater.

Sara Cronberg har satt upp flera pjäser på Malmö Stadsteater: Bubblorna i bäcken (Intiman 2003), Hedda (Intiman 2004), Brott och Straff (Hipp 2007), Häxjakten (Hipp 2009) och familjeföreställningen Den elektriska flickan (Hipp 2012), samt 9,3 på Richterskalan (Intiman 2015).

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion som även omfattar Unga Teatern.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi