Gå direkt till innehåll
Romeo och Julia får premiär på Malmö Stadsteaters scen Intiman den 2 december. Foto Johan Sundell
Romeo och Julia får premiär på Malmö Stadsteaters scen Intiman den 2 december. Foto Johan Sundell

Pressmeddelande -

ROMEO OCH JULIA – Shakespeares kärleksklassiker på ett helt nytt sätt!

Det är kärlek vid första ögonkastet mellan Romeo och Julia. Deras förälskelse är intensiv och passionerad och fram till deras möte har världen mest gått i svart och vitt. Men egentligen borde de hata varandra. Romeo och Julias familjer är bittra fiender och de står tillsammans ensamma mot en oförstående omvärld, men ingenting får stå i vägen för deras kärlek – inte ens livet. William Shakespeares Romeo och Julia får premiär på Malmö Stadsteaters scen Intiman lördag den 2 december.

Den prisbelönade danska regissören Sargun Oshana tar sig an William Shakespeares älskade kärlekshistoria på ett nytt sätt med ett stumfilmsgrepp, där det storslagna vackra språket tillsammans med musiken får en särskilt berusande betydelse:

– Regissören Sargun Oshana kommer med en unik tolkning och vision av Shakespeares kärleksklassiker Romeo och Julia. Vi hade en workshop tillsammans med Sargun Oshana och musikern Ramez Mhaanna. De jobbade fysiskt och musikaliskt tillsammans med ensemblen, och förlöste klassikern på ett helt nytt sätt som gjorde att vi visste att den här föreställningen ville vi realisera. Vi kände plötsligt Shakespeares odödliga ord i den legendariska balkongscenen som vi aldrig förr hade gjort. Det var en magisk känsla!, säger teaterchef Kitte Wagner.

Ingenting får stå i vägen för Romeo och Julias kärlek – inte ens livet. Foto Johan Sundell.

Regissören Sargun Oshana ser Romeo och Julia som något mer än bara en tragisk kärlekshistoria:

– Det är en kärlekshistoria, men jag ser också Romeo och Julia som två radikala pionjärer som går emot sina stridande familjer. De är inte bara älskare utan de kämpar också för kärleken och att vara sann emot sig själv. Detta blir också ironiskt eftersom vi till en början presenterar pjäsen som en stumfilm. Vi gör detta för att förstärka den här världen, vi ger inte karaktärerna chansen att tala sin sanning förrän den sanna och riktiga kärleken träder fram, säger Sargun Oshana.

Romeo och Julia spelas på Malmö Stadsteaters scen Intiman 2 dec – 27 jan 2024. Kontakta mig för pressfrågor eller recensionsbiljetter. Vill du ha recensionsbiljetter till premiären 2 december, svara senast måndag 27 november.

Vänliga hälsningar,

Carin Hebelius, pressansvarig

0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se

Sargun Oshana
Regissör
Sargun Oshana är utbildad skådespelare vid Skuespillerskolen på Aarhus Teater (2012), och har därefter utbildat sig till regissör på Den Danske Scenekunstskole i Köpenhamn (2016). Sargun Oshana kom som flykting till Danmark från Irak tillsammans med sin familj 1992.

Sargun Oshana var teaterchef på Blaagaard Teater (tidigare Teater Grob) mellan 2021-2023.

I Danmark har han mottagit flera priser: Teaterkatten (2018), Reumert-priset för årets regissör (2019) och Bodil Koch-priset (2023).

ROMEO OCH JULIA
Av William Shakespeare

Premiär på Intiman 2 december 2023

Översättning: Göran O. Eriksson
Regi och bearbetning: Sargun Oshana
Scenografi och kostym: David Gehrt
Ljus: Marcus Philippe Gustafsson
Komposition och musik: Ramez Mhaanna
Mask: Åsa Trulsson
Dramaturg: Anton Elmgren

I ROLLERNA

JULIA – Klara Hodell
ROMEO – Rasmus Savic
BENVOLIO – André Gatu
HERR CAPULET/LORENZO – Martin Hendrikse
FRU CAPULET/TYBALT – Mari Götesdotter
AMMAN/PARIS/HERR MONTAGUE – Susanne Karlsson
PIANISTEN – Ramez Mhaanna

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hippodromen, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi