Gå direkt till innehåll
Arina Katchinskaia och Erik Olsson i Halva månen. Nypremiär på Intiman 26 augusti 2022. Foto Emmalisa Pauly
Arina Katchinskaia och Erik Olsson i Halva månen. Nypremiär på Intiman 26 augusti 2022. Foto Emmalisa Pauly

Pressmeddelande -

Roland Schimmelpfennigs Halva månen tillbaka i höst!

Roland Schimmelpfennigs föreställning Halva månen hade sin urpremiär på Malmö Stadsteater under pandemihösten 2020 och fick ett enormt fint mottagande av både publik och press. På grund av publikrestriktionerna kunde den bara spela för endast femtio personer per föreställning. Därför är det enormt kul att kunna sätta upp föreställningen igen, så att ännu fler får chansen att uppleva detta lilla mästerverk! Halva månen får nypremiär på Malmö Stadsteaters scen Intiman den 26 augusti 2022, och idag 17 maj släpps biljetterna.

Den tyske dramatikern Roland Schimmelpfennig har skrivit pjäsen Halva månen direkt för Malmö Stadsteaters ensemble, och han står själv för regin. Roland Schimmelpfennig är en av vår tids mest viktiga samtidsdramatiker, och hans berättaruniversum består av stora samhälleliga frågor, humor och poetisk skönhet

Den tyske dramatikern och regissören Roland Schimmelpfennig. Foto Emmalisa Pauly

Halva månen handlar om transformation och en verklighet där olika tidsförlopp existerar parallellt. Igår, idag och imorgon finns samtidigt i detta universum:

Gå in och ha kul – det är ert privilegium. Ni skådespelare har ett privilegium, ni gör något som åskådaren inte kan. Ni har friheten att göra det omöjliga. Ni kan förändras, använda ren energi, transformeras. Är jag kvinna, är jag man? Nyss var jag det, om bara för ett ögonblick. Ni kan göra det som vi andra bara drömmer om”, sa Roland Schimmelpfennig till skådespelarna inför en repetition av Halva månen.


Erik Borgeke i Halva månen. Foto Emmalisa Pauly

Halva månen är en kärleksberättelse för vår tid. Tänk om vi kunde stanna tiden, eller få tiden upplöst? När vi är kära och förälskade kan det ofta kännas som att tiden just står stilla, att det bara är nuet som betyder något. I en sliten förort bor en man som säljer färska frukter och grönsaker. Han kallas Kinesen men är inte kines. Egentligen är han nog poet och varje frukt han säljer har en historia. Den unga kvinnan Olga börjar jobba i hans butik, och de blir kära. Det kommer aldrig hålla säger folk, de är för olika och han är på tok för gammal för henne. Samtidigt kommer det en cirkus full av magi till förorten, och Olga möter en yngre man, Libanesen som inte är libanes. Men det finns ju alltid två sidor av samma historia, eller hur? Vad finns i fantasin, och vad finns i verkligheten?

Susanne Karlsson i Halva månen. Foto Emmalisa Pauly

Pressröster Halva månen:

”Stor teaterkonst” Sydsvenskan 
”Teater som trollar och förtrollar” Aftonbladet
”Rörande och ömsint berättelse om människovärde och hopp” SVT Kulturnyheterna
”Teaterkonst på bästa, högsta nivå” Skånska Dagbladet
”Magisk närvaro” Svenska Dagbladet

Här kan du se en presentationsfilm med Roland Schimmelpfennig om Halva månen: https://www.malmostadsteater.s...

Med vänlig hälsning,

Carin Hebelius, pressansvarig

0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se

HALVA MÅNEN
Av Roland Schimmelpfennig

Nypremiär på Intiman 26 augusti, och spelas t.o.m. 17 september 2022.

Översättning: Ulf Peter Hallberg
Förlag: Colombine Teaterförlag

Regi: Roland Schimmelpfennig
Scenografi: Erlend Birkeland
Kostym: Lane Schäfer
Ljus: Ellen Ruge
Dramaturg: Henrietta Hultén

I ROLLERNA

KVINNAN PÅ LINAN – Erik Borgeke

OLGA – Arina Katchinskaia

CIRKUSDIREKTÖREN – Susanne Karlsson

KINESEN – Erik Olsson

LIBANESEN – Magdi Saleh

Roland Schimmelpfennig
Dramatiker och regissör

Roland Schimmelpfennig är en av Europas just nu mest uppmärksammade, nyskapande och hyllade dramatiker. Han har skrivit pjäsen Halva månen direkt till Malmö Stadsteaters ensemble, och står själv för regin. Föreställningen hade urpremiär under pandeminhösten 2020. Året efter, hösten 2021, kom Roland Schimmelpfennig tillbaka till Malmö Stadsteater och satte upp sin egen dramatisering av H.C. Andersens Tennsoldaten och pappersdansösen på Kirsebergsteatern.

Roland Schimmelpfennig är en av vår tids mest viktiga samtidsdramatiker, och hans berättaruniversum består av stora samhälleliga frågor, humor och poetisk skönhet. Utan att vara förutsägbar eller komma med pekpinnar lyckas han hitta ett nytt sätt att framställa vår vardag och verklighet på.

Läs mer om Roland Schimmelpfennig och hans verk.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi