Gå direkt till innehåll
Ögonvittnen spelades först i februari och mars 2020, och finns dessutom i två filmade versioner som streamats till skolorna under pandemin. Nu får den nypremiär i samarbete med Öppna Malmö och Altitude Meetings. Foto Bodil Johansson
Ögonvittnen spelades först i februari och mars 2020, och finns dessutom i två filmade versioner som streamats till skolorna under pandemin. Nu får den nypremiär i samarbete med Öppna Malmö och Altitude Meetings. Foto Bodil Johansson

Pressmeddelande -

Prisbelönade föreställningen Ögonvittnen får nypremiär som en del av Öppna Malmö.

Öppna Malmö är ett samlingsnamn för en rad aktiviteter med ett gemensamt syfte: alla i Malmö ska kunna vara stolta över sin bakgrund och identitet – och leva i staden som jämlikar. Det blir konserter, teater och fotoutställning när nu Unga Malmö Stadsteater, Malmö Live Konserthus och Altitue Meetings gemensamt bidrar med program till Malmö Stads projekt Öppna Malmö.

– Att vi nu kan kraftsamla och tillsammans skapa ett brett och inkluderande program gör mig väldigt glad. Genom våra olika initiativ sprider vi värdefull kunskap och framför allt en gemenskap och samhörighet inom vår stad, säger Karin Karlsson, programchef för Malmö Live Konserthus och projektansvarig för Öppna Malmö.

Unga Malmö Stadsteaters prisbelönade föreställning Ögonvittnen blir i höst en del av Öppna Malmö när teatern i samarbete med Altitude Meetings sätter upp föreställningen på STUDIO Meetingpoint.

Stefan Zablocki och Lea Gleitman överlevde Förintelsen – Ögonvittnen är baserad på deras verkliga livsberättelser och en teaterföreställning som levandegör vittnesskildringar från Förintelsen och ger dem nytt liv genom skådespeleri, 3D-ljud och projektioner. På Unga Malmö Stadsteater undersöker vi digitala metoder att berätta med och varför ny teknik är en förutsättning för att locka kommande generationer av teaterbesökare.

För regissören Sara Cronberg är Ögonvittnen ett livsviktigt projekt:

– För tre år sedan började vi intervjua överlevare från koncentrationsläger som bor i Malmö. Det blev starten på ett samarbete med Stefan Zablocki och Lea Gleitman som kom att vara under hela processen, säger Sara Cronberg.
– För mig som regissör är det viktigaste med Ögonvittnen att berättelserna lever vidare, att de inte försvinner.

Överlevaren Stefan Zablocki i samtal med regissören Sara Cronberg och skådespelaren Olof Yassin under repetitionsarbetet med Ögonvittnen vintern 2020. Foto: Malmö Stadsteater

För Amelie Rönngard, som är projektledare på Altitude Meetings, var det självklart att stötta projektet:

– Demokrati och alla människors lika rätt är vår tids viktigaste samhällsfråga, säger Amelie Rönngard.
– När det gäller Förintelsen har vi, liksom alla andra i samhället, en skyldighet att hjälpa till att lyfta fram och sprida kunskap till så många unga personer som möjligt. Vi är glada att Malmö Stadsteater frågade just oss om spelplats.

Föreställningens upphovsmakare, Unga Malmö Stadsteaters konstnärliga ledare Sara Cronberg och scenkonstkollektivet Bombina Bombast, tilldelades årets Thaliapris 2020 för Ögonvittnen, som blev det gångna spelårets främsta prestation i Skånes scenkonst. 

Ögonvittnen spelades först i februari och mars 2020, och finns dessutom i två filmade versioner som streamats till skolorna under pandemin. Nu får den nypremiär i samarbete med Öppna Malmö och Altitude Meetings och kommer att spela på STUDIO den 8 – 26 november 2021. Stefan och Leas berättelser spelas separat och av två olika skådespelare. Föreställningen är delvis ljudbaserad och framförs via hörlurar som kommer att finnas på plats i salongen. Biljetterna släpps den 31 augusti.

Medfinansiärer är: Danir AB, Kungsleden, BIM Object, Byggnadsfirman Otto Magnusson, MollWendén Advokatbyrå och Malmö Stad.

ÖGONVITTNEN
Av Lea Gleitman och Stefan Zablocki

Spelas på STUDIO den 8 – 26 november 2021

Bearbetning: Emma Bexell och Sara Cronberg

Idé och koncept: Bombina Bombast och Sara Cronberg
Regi: Sara Cronberg

Videodesign: Stefan Stanišić
Ljuddesign: Tim Bishop

Ljusdesign: Sven-Erik Andersson

Mask: Siv Nyholm

I ROLLERNA

LEA – Malin Karlsson
STEFAN – Erik Svedberg

För ytterligare information kontakta:

Carin Hebelius, kommunikatör/press Malmö Stadsteater
0702-27 42 38, carin.hebelius@malmostadsteater.se

Amelie Rönngard, projektledare Altitude Meetings
0708-771 592, amelie@altitudemeetings.se

Michaela Ekelund, kommunikatör/Malmö Live Konserthus
0766-08 24 48, michaela.ekelund@malmolive.se

Fler evenemang inom Öppna Malmö:

Inom ramen för Öppna Malmö kommer Malmö Live i oktober 2021 göra en konsert till minne av de människor som var utsatta under förintelsen. Genom musik och texter lyfts de grupper som blev utsatta; såväl judar som romer, politiskt aktiva, funktionshindrade och HBTQ-personer. Programmet spänner över ett brett spektrum och speglar ögonblick i historien men också en väg framåt. I skörhet, sorg och livsglädje möts Malmö SymfoniOrkester och gästartister av olika karaktär för att belysa en del av vår historia som aldrig får upprepas.

Minneskonserten kommer att spelas för både skolklasser och för allmänheten. Produktionen är framtagen med stöd från en referensgrupp bestående av Judiska församlingen i Malmö, Romskt informations- och kunskapscenter, Föreningen Förintelsens överlevare samt Forum för Levande Historia.

Utöver det pågår även en utställning som visar upp personliga berättelser och fotografier av inspirerande och engagerade personer som på olika sätt arbetar för att skapa en öppen och inkluderande stad. Petra Bindel har fotograferat 40 personer i Malmö och fotografierna syns nu på flera ställen i staden samt digitalt på Malmo.se/oppnamalmo.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi