Gå direkt till innehåll
”Minnesstund” av Alejandro Leiva Wenger, i regi av Martin Rosengardten får premiär på Malmö Stadsteaters scen Intiman den 20 september 2019. Foto Johan Sundell
”Minnesstund” av Alejandro Leiva Wenger, i regi av Martin Rosengardten får premiär på Malmö Stadsteaters scen Intiman den 20 september 2019. Foto Johan Sundell

Pressmeddelande -

Premiär för Minnesstund av Alejandro Leiva Wenger

”Du kanske gjorde nåt som du skäms för så mycket att du har glömt och förträngt hela han?”

Jon minns inte riktigt Sackarias, men det vill han inte säga till Sackarias mamma som ringer på dörren och berättar att Sackarias är död. Eftersom Jon var en av hans bästa vänner är han inbjuden till en minnesstund. Det svartnar lite för Jon, hur kan han inte komma ihåg sin gamla kompis? Likt en psykologisk thriller nystas bit för bit av familjens lögner och förflutna upp. Inget är riktigt vad det först verkar som. Vem i familjen minns egentligen rätt? Om ingen minns dig, finns du ens då?

Den 20 september får Minnesstund premiär på Intiman. För både regi och scenografi står Martin Rosengardten:

– Jag vill att det ska vara kul, spännande, upprivande och överraskande att gå på teater, dessutom ska det bjuda på motstånd, provocera och gärna väcka en ny tanke. Lyckas vi som teatermakare med en av dessa saker är vi glada, för det är svårt och kräver hårt arbete. När jag läste Minnesstund första gången tänkte jag att här är en pjäs där vi kanske kan få till allt det där samtidigt. Det är en pjäs om hur vi hanterar minnet, hur vi väljer att minnas eller glömma, hur vi manipulerar våra egna och andras minnen och hur vi lånar och hittar på så det skall passa våra behov. Vi behöver alla formulera vår egen verklighet eftersom vi aldrig riktigt kan lita på det som sker runt omkring oss. Så bara för att något händer inne i ditt egen huvud behöver inte det innebära att det skulle vara mindre verkligt. Jag hoppas att publiken kan använda vårt arbete med föreställningen till att vända och vrida lite på sina egna minnen och våga se dom ur ett nytt perspektiv, kanske låta någon vän påverka det eller till och med sno någon annans minne, säger Martin Rosengardten.

Minnesstund spelas på Intiman 20 september – 28 november. Medverkar gör Alexander Abdallah, Alexander Jubell, Susanne Karlsson, Michalis Koutsogiannakis, Karin Lithman och Katarina Lundgren-Hugg.

För intervjuer eller recensionsbiljetter kontakta Carin Hebelius. För recensionsbiljetter till premiären fredag 20 september kl 19 på Intiman, hör av dig senast måndag 16 september.

Med vänlig hälsning,

Carin Hebelius, presskontakt
0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se

MINNESSTUND
Av Alejandro Leiva Wenger

Premiär på Malmö Stadsteaters scen Intiman 20 september 2019

Förlag: Colombine Teaterförlag
Regi, scenografi och ljuddesign: Martin Rosengardten
Kostym: Josefin Lindskog
Ljus- och videodesign: Johan Sundén
Koreografi: Ossi Niskala
Mask: Åsa Trulsson
Dramaturg: Henrietta Hultén
I rollerna: Alexander Abdallah, Alexander Jubell, Susanne Karlsson, Michalis Koutsogiannakis, Karin Lithman, Katarina Lundgren-Hugg.

Alejandro Leiva Wengers första pjäs 127 var en monolog som han skrev åt sin bror Pablo Leiva Wenger som då gick på scenskolan. Den blev en stor press- och publikframgång och spelades bl a på Malmö Stadsteater 2013. Med pjäserna Författarna, No Limit, 127 och Minnesstund har han etablerat sig som en av Sveriges nu mest framgångsrika dramatiker.

Martin Rosengardten är regissör och skådespelare, utbildad vid Dramatiska Institutets regilinje och Teaterhögskolan i Malmö. Han har bland annat varit verksam vid Dramaten, Stockholms Stadsteater, Teater Galeasen, Uppsala Stadsteater, Västmanlands Teater och Radioteatern.

På Malmö Stadsteater stod Martin för regin till Det svarta vattnet 2017, och våren 2019 medverkade han i Suzanne Ostens uppsättning Ett självmords anatomi, båda på Intiman.

Martin har bland annat regisserat Damen från Hemtjänsten på Radioteatern (2016), Rättvisa på Stadsteatern/Skärholmen (2015), Den flygande handläggaren på Västmanlands Teater (2014), Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva på Uppsala Stadsteater (2012) och Ensam på Östgötateatern i samarbete med Riksteatern (2016).

Som skådespelare har han t ex synt i Tills döden skiljer oss åt på Västmanlands Teater (2013), Thords värld på Teater Galeasen (2011). På Stockholms Stadsteater har han medverkat i Den stora apan (2006), Stormen (2004) och Mio min Mio (2003/2004).

Martin Rosengardten har verkat som batterist och spelade trummor i The Ark under 1992–2000. Han medverkade på skivan Racing With The Rabbits

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi