Gå direkt till innehåll
Paranoid Park – brott, skuld och rädsla i skejtvärlden

Pressmeddelande -

Paranoid Park – brott, skuld och rädsla i skejtvärlden

Det var en olycka. Alex menade inte att döda säkerhetsvakten, det var självförsvar. Men det finns ingen som kan backa upp hans historia. Ingen visste ju ens att han var där! Blake Nelsons prisbelönade bok Paranoid Park blir teater på Studion med premiär 22 november. Boken har också filmatiserats av Gus van Sant och fick pris på filmfestivalen i Cannes 2007.

Alex är en ganska vanlig och snäll 16-årig kille. Han brottas med vardagliga tonårsproblem och älskar att skejta. Alex börjar hänga i skejtparken Paranoid Park, ett laglöst land för skejtande tonåringar. Tillsammans med en skejtkompis hoppar de på ett tåg i farten men blir upptäckta av en säkerhetsvakt. Tumult uppstår, vakten ramlar av tåget och dödas. Brott, skuld och rädsla – har Alex förstört hela sitt liv nu? Hur ska han hitta tillbaka till sitt vanliga liv igen om han inte berättar?

För regissören Johannes Schmid, som också dramatiserat Blake Nelsons roman, är detta ett drömprojekt:

– För mig är Paranoid Park en ungdomsversion av klassikern Brott och straff i skejtarmiljö. När jag läste Blake Nelsons spännande och filosofiska ungdomsbok blev jag så berörd av huvudpersonen Alex dilemma och alla hans känslor, han har ett enormt tryck inom sig som gör att han nästan exploderar. På teatern kan vi visa allt det som pågår i Alex huvud och konkret visualisera hans inre kaos på scenen. Jag har länge tänkt på att göra teater av den här boken och nu är det äntligen sant! Och jag är extra glad att detta favoritprojekt blir min första talteater-uppsättning i Sverige, säger Johannes Schmid.

I rollerna ser vi Magdi Saleh, Karim Rashed, Alexander Jubell, Josefin Iziamo och Toni Martin Dobrzanski.

Kontakta gärna mig för intervjuer med skådespelare och konstnärligt team samt recensionsbiljetter. För recensionsbiljett till premiären 22 nov kl 13 på Studion, hör av dig senast fre 16 nov.

Med vänlig hälsning,

Carin Hebelius, presskontakt
0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se

PARANOID PARK
Av Blake Nelson

Premiär på Studion 22 november 2018

Dramatisering och regi: Johannes Schmid
Scenografi och kostym: Paul Garbers
Kompositör: Toni Martin Dobrzanski
Ljus: Sven-Erik Andersson
Mask: Robin Davidsson

Rollista

ALEX – Magdi Saleh
BRADY/SCRATCH – Karim Rashed
JARED/PAPPA – Alexander Jubell
PAISLEY/MAMMA/MACY/JENNIFER/PAULA – Josefin Iziamo
CHRISTIAN/MUSIKER – Toni Martin Dobrzanski
BERÄTTARE/SKEJTARE – Ensemblen

Paranoid Park spelas på Studion 22 november – 25 januari 2019. Spelas måndag – fredag för elever i grundskolan i Malmö, årskurs 7–9. Även offentliga föreställningar: tisdag 27 nov kl 19, tisdag 4 december kl 19, tisdag 15 januari kl 19, lördag 19 januari kl 16 och tisdag 22 januari kl 19.

Blake Nelson
Författare

Blake Nelson är en amerikansk författare. Han kommer ifrån Portland, Oregon och skriver både vuxen- och barnlitteratur. Nelson romandebuterade med Girl 1994, och fick en uppföljare 2011. Hans roman Paranoid Park filmatiserades med samma namn av Gus Van Sant. Romanen vann det prestigefyllda Grinzane Cavour-priset i Italien, och filmen vann 60-årsjubileums-priset på Cannes Film Festival 2007. Blake Nelsons roman Recovery Road gjordes till TV-drama på ABC Family 2016. Hans senaste bok heter Phoebe Will Destroy You och kom ut 2018.

Johannes Schmid
Regissör

Johannes Schmid är från Tyskland men bor i Stockholm. Han är utbildad inom teater, film, litteratur och konsthistoria i München. Han har regisserat över 40 produktioner över hela Europa, bl a på Bayerisches Staatsschauspiel München, Deutsche Oper am Rhein och Teatro alla Scala, samt tre flerfaldig prisbelönade spelfilmer, senast kärleksdramat Agnes efter en roman av den schweiziske författaren Peter Stamm. För barnfilmen Wintertochter fick han Tyska Filmpriset ”Bästa film för barn och ungdomar” 2012. I somras gjorde Johannes sin Sverige-debut med publiksuccén Vampyren på Läckö Slotts Opera. Dessutom översätter han svensk dramatik till tyska.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi