Gå direkt till innehåll
På Malmö Stadsteaters scen Intiman väntar ett innehållsrikt spelår fullt av dramatik. Foto: Jenny Baumgartner
På Malmö Stadsteaters scen Intiman väntar ett innehållsrikt spelår fullt av dramatik. Foto: Jenny Baumgartner

Pressmeddelande -

Nu drar teaterhösten igång!

I över ett år har vi under tiden som Hippodromen på Kalendegatan byggs om dykt upp på olika spelplatser runt om i Malmö. På Intiman har allt varit nästan som vanligt med mycket härlig dramatik, och idag släpper vi biljetterna till våra föreställningar på Intiman och på Stadt Hamburg det kommande spelåret. Det blir till exempel allt från svängig musikdramatik om döden av Erik Gedeon till Ibsens psykologiska klassiker Hedda Gabler, och utmanande mästerverk av Fassbinder.

På Malmö Stadsteaters scen Intiman kommer publiken det kommande spelåret att få engagera sig i och njuta av den magiska kärleksberättelsen Halva månen, det lekfulla och absurda sångdramat Meningen med döden, Ibsen-klassikern Hedda Gabler, verklighetsbaserade dramat Adressat okänd, och Fassbinders mästerverk om utanförskap Rädsla urholkar själen. Dessutom spelar vi två monologer på Stadt Hamburg: Mitt namn är Lucy Barton och Bang, efter texter av Barbro Alving. Två starka kvinnoporträtt men två helt olika berättelser.

Det kommer med andra ord att bli ett intensivt och innehållsrikt teaterår även under väntan inför Hippodromens nyinvigning till våren, vars program vi presenterar senare i höst. Intiman är även i höst platsen för vår biljettkassa, men du bokar som alltid dina biljetter enklast på hemsidan.

Teaterchef Kitte Wagner ser fram emot ett härligt teaterår på Intiman:

– Vi är en teater som aldrig står stilla. Samtidigt som vi håller på med ombyggnadsprojektet av Hippodromen och ser fram emot en storstilad nyöppning till våren har vi ett fullspäckat program på Intiman som bjuder på dramatisk teater i hela sin bredd. Allt från en specialskriven samtida pjäs av en av Europas mest hyllade dramatiker, absurd rolig musikdramatik till en av Ibsens mest kända och spelade klassiker. Dessutom ett nytt spännande samarbete med Kulturhuset Stadsteatern, samt en nytolkning av Fassbinders mästerverk Rädsla urholkar själen. Nu längtar vi efter att dela med oss av alla föreställningar och möta publiken, säger teaterchef Kitte Wagner.

Kommande föreställningar på Malmö Stadsteaters scener Intiman och Stadt Hamburg:

HALVA MÅNEN
Av Roland Schimmelpfennig

Nypremiär på Intiman 26 augusti 2022

Succén är tillbaka! Den hyllade tyske dramatikern Roland Schimmelpfennig har skrivit Halva månen direkt för vår ensemble, och han står själv för regin. Det är en kärleksberättelse för vår tid där du får möta en brokig skara karaktärer i en förort till en europeisk storstad. En dag kommer en kringresande cirkus och oerhörda saker inträffar, och mitt i alltihopa växer ett triangeldrama fram. Pjäsen handlar om förvandling och en verklighet där olika tidsförlopp existerar parallellt. Det är magi!

Översättning: Ulf Peter Hallberg  
Förlag: Colombine Teaterförlag 
Regi: Roland Schimmelpfennig   
Scenografi: Erlend Birkeland  
Kostym: Lane Schäfer  
Ljus: Ellen Ruge  
Dramaturg: Henrietta Hultén  
I rollerna: Erik Borgeke, Arina Katchinskaia, Susanne Karlsson, Erik Olsson, Magdi Saleh 

MITT NAMN ÄR LUCY BARTON
Av Elizabeth Strout, i dramatisering av Rona Munro 

Sverigepremiär på Stadt Hamburg 17 september 2022

Ett rum på ett sjukhus. En plats som redan genom sin existens blir bryggan mellan liv och död, då och nu. Du får möta Lucy som insjuknat i blindtarmsinflammation, komplikationer tillstöter och Lucy blir kvar i nio veckor. Hemma har hon två döttrar och en man. En dag sitter Lucys mamma vid fotändan av sjukhussängen. De har inte träffats på många år och minnen från en trasig barndom bubblar upp. Mitt namn är Lucy Barton är baserad på Pulizerpris-vinnaren Elisabeth Strouts bästsäljare om den komplicerade kärleken mellan mor och dotter, och hur livet tar sig oväntade vägar.

Översättning: Anna Kölén 
Förlag: William Morris Endeavor Entertainment  
Regi: Anna Azcárate  
Scenografi och kostym: Leif Persson 
Ljus: Sven-Erik Andersson 
Mask: Åsa Trulsson 
Dramaturg: Amanda Fromell 
I rollen: Cecilia Lindqvist 

MENINGEN MED DÖDEN
Av Erik Gedeon

Premiär på Intiman 1 oktober 2022

Välkommen till ett lekfullt och absurt sång- och musikdrama om livets stora fråga – döden. I en blandning av jazz, rock och reggae har musikdramatikern Erik Gedeon återigen skapat en oförglömlig historia. Han väjer inte för att med mycket humor ta tag i de stora obekväma frågorna, som du kanske upplevt i några av hans tidigare publiksuccéer som Ingvar – en musikalisk möbelsaga, Min vän fascisten och Evigt ung.

Förlag: Colombine Teaterförlag 
Regi: Sara Cronberg 
Scenografi och kostym: Franciska Zahle 
Ljus: Robert Claesson 
Koreografi: Melker Sörensen 
Kapellmästare: Oscar Johansson 
Mask: Åsa Trulsson 
Dramaturg:  Amanda Fromell
I rollerna: Stefan Clarin, Malin Karlsson, Katarina Lundgren-Hugg, Walfrid Lindsgård, samt Lovis Feldt, Ruth Morales Letelier.
Musiker: Paul Hinz, Caroline Karpinska, Anna Thorstensson

BANG
Av Magnus Lindman, efter texter av Barbro Alving

Premiär på Stadt Hamburg 7 oktober 2022

Hur berättar man om en människa? Går det att gestalta ett liv som har levts? Välkommen till en monolog där skådespelaren Susanne Karlsson lånar ut sig till rollen som Bang.
Barbro Alving, alias Bang, var en känd journalist och krigskorrespondent med hela världen som arbetsfält. Redan som 27-åring rapporterade hon för Dagens Nyheter från både Berlinolympiaden och från spanska inbördeskriget, och blev övertygad pacifist. Under större delen av 1900-talet var hon med kaxig jargong och kvicka kåserier både banbrytande och folkkär. Hon blev ”Käringen mot strömmen” med hela svenska folket och ingen kunde som hon med både ironi och allvar beskriva det lilla i ett större sammanhang.

Förlag: Colombine Teaterförlag. Manus efter en idé av Anna Takanen.
Regi och scenografi: Martin Rosengardten  
Kostym: Leif Persson  
Ljus: Marcus Philippe Gustafsson 
Mask: Siv Nyholm 
Dramaturg: Anton Elmgren 
I rollen: Susanne Karlsson  

HEDDA GABLER
Av Henrik Ibsen 

Premiär på Intiman 29 oktober 2022

Nygift och redan uttråkad. Hedda längtar efter frihet. En konstant storm pågår inuti henne, men det syns inte utåt där hon ger sken av att ha full kontroll. I sin tristess dras Hedda in i en härva av svartsjuka och rivalitet som kommer att förändra allt. Hedda Gabler är en av Henrik Ibsens mest spelade klassiker och ett psykologiskt drama om äktenskapets konventioner, sociala strukturer och människans motsägelsefullhet.

Förlag: Colombine Teaterförlag 
Översättning: Klas Östergren 
Bearbetning: Ragna Wei och Henrietta Hultén
Regi: Ragna Wei 
Rumsligt koncept: Helga Bumsch och Ragna Wei  
Scenografi: Helga Bumsch  
Kostym: Maja Mirkovic 
Ljus: Ilkka Häikio 
Koreografi: Lidia Wos 
Mask: Siv Nyholm 
Dramaturg: Henrietta Hultén 
I rollerna: Sandra Stojiljkovic, Viktor Nyström Sköld, Linn Mildehav, Kerstin Andersson, Erik Olsson, Johannes Wanselow, Lydia Ahlsén (praktikant Teaterhögskolan Malmö) 

ADRESSAT OKÄND
Av Katherine Kressman Taylor

Premiär på Intiman 13 januari 2023

Ett samarbete med Kulturhuset Stadsteatern

Skådespelarna Sven Ahlström och Fredrik Gunnarson möts i Adressat okänd – en föreställning med två parallella röster i en turbulent tid som baseras på verkliga händelser under andra världskriget. De nära vännerna Martin och Max befinner sig på varsin kontinent och brevväxlar för att hålla kontakten. Men relationen blir alltmer komplicerad i takt med att Martins tillvaro och värderingar förändras. Adressat okänd är en dramatisering av en novell från 1938 skriven av den amerikanska författaren Katherine Kressman Taylor.

Översättning: Hanna Axén
Regi: Natalie Ringler 
Scenografi och ljus: Jens Sethzman
Kostym: Elin Hallberg
Mask: Maria Lindstedt
I rollerna: Sven Ahlström och Fredrik Gunnarson

RÄDSLA URHOLKAR SJÄLEN
Av Rainer Werner Fassbinder

Premiär på Intiman 4 mars 2023 

Kärleksrelationen mellan den äldre städerskan Emmi och den unge marockanske gästarbetaren Ali provocerar omgivningen. Deras förhållande utmanar normen och ställer frågor om intolerans och rasism på sin spets. Rainer Werner Fassbinders mästerverk är lika aktuellt idag som när filmen kom 1974.

Förlag: Colombine Teaterförlag
Översättning: Ulf Peter Hallberg
Regi: Helle Rossing  
Scenografi och kostym: Siri Areyuna Wilhelmsson  
Ljus: Sofie Gynning 
Ljud: Jonatan Eklund 
Mask: Siv Nyholm 
Dramaturg: Amanda Fromell
I rollerna: Dilan Amin, Susanne Karlsson, Sandra Stojiljkovic, John Nije (praktikant Teaterhögskolan i Luleå)  m fl.

För ytterligare information kontakta:
Carin Hebelius/pressansvarig
Tel och sms: 0702274238
E-post: Carin.Hebelius@malmostadsteater.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi