Gå direkt till innehåll
Skådespelaren Susanne Karlsson under en repetition av monologen ”Bang”, som är en av de föreställningar som spelas på scenen Stadt Hamburg i höst. Foto: Irene Pelayo Lind
Skådespelaren Susanne Karlsson under en repetition av monologen ”Bang”, som är en av de föreställningar som spelas på scenen Stadt Hamburg i höst. Foto: Irene Pelayo Lind

Pressmeddelande -

Monologhöst på Stadt Hamburg!

Under tiden som Hippodromen på Kalendegatan byggs om och genomgår en förvandling skapar Malmö Stadsteater drama över hela staden – bland annat i repetitionslokalerna på Stadt Hamburgsgatan i centrala Malmö. Här spelades t ex den psykologiska thrillern Gasljus: Malmö under vintern, och nu står det klart att Stadt Hamburg även blir en fortsatt teaterscen under hösten 2022. Två monologer spelas på Stadt Hamburg i höst: Mitt namn är Lucy Barton och Bang, efter texter av Barbro Alving. Två starka kvinnoporträtt men två helt olika berättelser. Biljetterna till höstens föreställningar släpps 22 augusti.

– Jag har velat utmana ensemblen med monolog-genren, och under ombyggnaden visar det sig vara ett perfekt tillfälle att göra detta på Stadt Hamburg. Vi vet att publiken uppskattar intensiteten med en skådespelare som bär en full berättelse, och har publiken som enda medspelare. Det är krävande för en skådespelare, men också utvecklande och stimulerande, säger teaterchef Kitte Wagner.

Mitt namn är Lucy Barton är baserad på Pulizerpris-vinnaren Elisabeth Strouts bästsäljare och dramatiserad av Rona Munro. För regin står Anna Azcárate och rollen som Lucy spelas av Cecilia Lindqvist. Skådeplatsen för Mitt namn är Lucy Barton är ett rum på ett sjukhus. En plats som redan genom sin existens blir bryggan mellan liv och död, då och nu. Vi får möta Lucy som insjuknat i blindtarmsinflammation, komplikationer tillstöter och Lucy blir kvar i nio veckor. Hemma har hon två döttrar och en man. Till Lucy kommer hennes mamma som hon inte träffat på många år:

– Jag slogs omedelbart av hur starkt jag kunde känna igen mig i texten. Relationen mor och dotter, minnen från barndomen, hur livet tar sig oväntade vägar. I den här monologen berättas livet med djup och humor. Jag känner mig lycklig som ska få regissera skådespelaren Cecilia Lindqvist i Mitt namn är Lucy Barton, säger regissören Anna Azcárate.

I monologen Bang, skriven av Magnus Lindman efter texter av Barbro Alving lånar skådespelaren Susanne Karlsson ut sig till rollen som Barbro Alving, alias Bang, känd journalist och krigskorrespondent med hela världen som arbetsfält. Redan som 27-åring rapporterade Bang för Dagens Nyheter från både Berlinolympiaden och spanska inbördeskriget, och blev övertygad pacifist. Under större delen av 1900-talet var hon med kaxig jargong och kvicka kåserier både banbrytande och folkkär. Hon blev ”Käringen mot strömmen” med hela svenska folket och ingen kunde som hon med både ironi och allvar beskriva det lilla i ett större sammanhang. Men hur berättar man om en människa? Går det att gestalta ett liv som har levts? För regin står Martin Rosengardten som vill berätta om hur viktig Bang fortfarande är för oss idag:

– Min önskan är att publiken ska få uppleva en nära studie av ett skådespelararbete, samtidigt som man ska bli nyfiken på den här fantastiska personen Barbro Alving. Hon är en röst som vi verkligen skulle behövt idag med tanke på världsläget. Hon saknas och därför vill vi påminna om hennesäger regissören Martin Rosengardten.

Mitt namn är Lucy Barton får Sverigepremiär på Stadt Hamburg 17 september, och Bang får premiär på samma scen den 7 oktober.

För ytterligare information kontakta:

Carin Hebelius, pressansvarig/Malmö Stadsteater
0702-27 42 38, Carin.Hebelius@malmostadsteater.se

MITT NAMN ÄR LUCY BARTON
Av Elizabeth Strout, i dramatisering av Rona Munro

Sverigepremiär på Stadt Hamburg 17 september 2022

Förlag: William Morris Endeavor Entertainment
Översättning: Anna Kölén
Regi: Anna Azcárate 
Scenografi och kostym: Leif Persson 
Ljus: Sven-Erik Andersson
Mask: Åsa Trulsson
Dramaturg: Amanda Fromell
I rollen: Cecilia Lindqvist

BANG
Av Magnus Lindman efter Barbro Alvings texter

Premiär på Stadt Hamburg 7 oktober 2022

Förlag: Colombine Teaterförlag
Regi och scenografi: Martin Rosengardten 
Kostym: Leif Persson 
Ljus: Marcus Philippe Gustafsson
Mask: Siv Nyholm
Dramaturg: Anton Elmgren
I rollen: Susanne Karlsson 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi

Relaterat innehåll