Gå direkt till innehåll
LÄNK-FESTIVAL 2024!

Pressmeddelande -

LÄNK-FESTIVAL 2024!

Malmö Stadsteater är värd för Skånes regionala LÄNK-festival 2024 som hålls 27–28 april på Intiman. Under helgen kommer fem unga amatörensembler spela upp tre nyskrivna och för festivalen specialskrivna pjäser. LÄNK är ett projekt inom Riksteatern och den regionala festivalen är ett samarbete mellan Malmö Stadsteater och Riksteatern Skåne.

Alexandra Hill, som är sektionschef och producent på Unga Malmö Stadsteater ser mycket fram emot en helg där teatern både är spelplats och mötesplats för projektet:
– Vi på Malmö Stadsteater är jätteglada och stolta att vara värdar för den regionala LÄNK-festivalen i Skåne. LÄNK är ett fantastiskt projekt som lyfter de ungas teaterglädje och möjliggör delaktighet i det professionella teaterlivet. Det är en ynnest att vara spelplats och mötesplats för de unga ensemblernas kreativitet, och ett unikt samarbete mellan olika verksamheter i Skåne, säger Alexandra Hill.

Det blir första gången som Riksteatern Skåne arrangerar festivalen tillsammans med Malmö Stadsteater:
– Riksteatern Skåne har under många år arrangerat den regionala Länkfestivalen, men detta är första året vi gör det tillsammans med Malmö Stadsteater. Ett otroligt fint samarbete med de ungas eget utövande i fokus. 5 ensembler från olika delar av Skåne får spela föreställningar med nyskriven dramatik. Vi ser fram emot en helg fylld av scenkonst och fina möten, säger Cecilia Dellow som är Scenkonstkonsulent på Riksteatern Skåne.

Du kan läsa mer om pjäserna och programpunkterna nedan. Press som vill besöka festivalen bokar biljett till en föreställning genom att klicka på länken nedan. Biljetterna är kostnadsfria, men du behöver din biljett för att komma in på Intiman. När du bokat kommer du få ett bekräftelsemail på din bokning. Mailet är också din biljett till föreställningen.

BOKA PRESSBILJETT TILL LÄNK-FESTIVALEN


PROGRAMPUNKTER FÖR FESTIVALEN:

LÖRDAG 27 APRIL

Kl 9.30 Invigning av LÄNK-festivalen med tal av bland annat Kulturnämndens ordförande i Region Skåne, Fredrik Sjögren.
kl 10:10 DEMONER med teatergrupp Alela från Scen utanför C
kl 14:15 DEMONER med teatergrupp från Lomma kulturskola
kl 17:45 GLÖM ALDRIG TRINE med teatergrupp från Kulturhuset Barbacka

SÖNDAG 28 APRIL

kl 10:00 AGATHA med teatergrupp Hyacinth från Scen utanför C
kl 14:15 GLÖM ALDRIG TRINE med teatergrupp från Spyken i Lund

PLATS
Intiman, Östra Rönneholmsvägen 22, Malmö.

Läs mer om ensemblerna här: https://www.malmostadsteater.se/lank-2024-0

VAD ÄR LÄNK?
Länk är nyskriven dramatik för skolor och unga amatörensembler. Vartannat år beställer Riksteatern sex nyskrivna pjäser av landets hetaste dramatiker och ger sedan över 100 skol- och amatörensembler över hela Sverige möjlighet att sätta upp dessa nya pjäser, specialskrivna för dem. Ensemblerna möts på 15 regionala scenkonstfestivaler. Varje Länk-omgång avslutas med en nationell festival på Riksteatern i Stockholm.
Här kan du läsa mer om LÄNK: https://lank.riksteatern.se/om-lank

OM PJÄSERNA
DEMONERav Lovisa T. Onnermark
Ett gäng ungdomar samlas en natt utanför en gammal övergiven stuga för att åkalla anden av en spårlöst försvunnen flicka. Under nattens gång får de möta såväl sina egna demoner som besökare från förfluten tid. När morgonen gryr har de alla fått ompröva varandra och sig själva – och kanske kommit ett steg närmare svaret på vad som egentligen hände natten då flickan försvann. Demoner är en berättelse om moral, hemligheter, vänskap och lojalitet. Om att våga möta sina rädslor och att våga ompröva varandra. En rolig high school-pjäs med kittlande skräckinslag.

GLÖM ALDRIG TRINEav Dag Thelander
”Ikväll skulle vi haft premiär för vårt länkprojekt ‘Hjärnfeber’ av Dag Thelander. Huvudrollen skulle ha spelats av Trine Andersson. Men som många av er vet så blev det inte så.” En ung människa är död och hennes teatergrupp hjälps åt att berätta hennes historia. Från deras första möte i nian, via repetitioner, föreställningar och fester, och fram till olyckan.

AGATHA av Lucia Cajchanova
Pjäsen utspelar sig i och kring ett nyligen nedlagt bibliotek. Den artonåriga studenten Agatha har försvunnit. Närstående, bekanta och vittnen har sammankallats för att bistå i sökandet. Inspirerad av olycklig kärlek, pusseldeckare, Agatha Christie och det magiska med böcker.

Hoppas vi ses på Intiman 27-28 april!

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hippodromen, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238