Gå direkt till innehåll
Skådespelarna Erik Olsson och Kajsa Ericsson i en scen ur dock-teaterföreställningen ”The World Is Full of Married Men” som får nypremiär på Intiman den 14 oktober. Foto Emmalisa Pauly
Skådespelarna Erik Olsson och Kajsa Ericsson i en scen ur dock-teaterföreställningen ”The World Is Full of Married Men” som får nypremiär på Intiman den 14 oktober. Foto Emmalisa Pauly

Pressmeddelande -

Jackie Collins-föreställning får nypremiär på Intiman i höst!

Den hyllade dockteater-föreställningen The World Is Full of Married Men, ett samarbete mellan Malmö Dockteater och Malmö Stadsteater, tog både publik, kritiker och teatersverige med storm när den hade sin urpremiär på Malmö Dockteater i december 2021. I minutiösa 60-talsmiljöer i dockskåpsstorlek utspelar sig en historia full av lögner, passion och maktbegär baserad på Jackie Collins debutroman med samma namn som gjorde stor skandal när den kom 1968. Föreställningen spelades även för fulla hus på Scenkonstbiennalen i Västerås i juni 2022, och den 14 oktober får den nypremiär på Malmö Stadsteaters scen Intiman. Idag släpps biljetterna!

The World Is Full of Married Men är en lustfylld blandning av såpopera, satir, pornografi och dramatik. I en dockskåpsvärld i barbie-storlek utspelar sig en historia på hotellrum, nattklubbar, filmstudios och takterasser i 1960-talets London där miljonärer, fotomodeller och hollywoodregissörer frotterar sig. Livet handlar om karriär, party och sex.

I minutiösa 60-talsmiljöer i dockskåpsstorlek utspelar sig en historia full av lögner, passion och maktbegär baserad på Jackie Collins debutroman. Foto: Emmalisa Pauly

För Malmö Dockteaters konstnärliga ledare, regissören och dockmakaren Erik Holmström, betydde uppsättningen en nytändning på hela dockteaterkonsten och ett skapade av något väldigt unikt och spännande:

The world is full of married men är en mycket betydelsefull uppsättning för mig och Malmö Dockteater. Med den uppsättningen tog vi, tillsammans med Malmö Stadsteater, vår dockteater ett steg längre än vi gjort tidigare. För mig betydde det en nytändning på hela dockteaterkonsten. Vi kombinerade en teknisk ekvilibrism, en lekfull form, en väldigt underhållande berättelse, med utmanande scener och ett för vissa provokativt innehåll. Såpoperaformen, sexscenerna och den dockaktiga realismen skapade något väldigt unikt och spännande. Jag är väldigt glad att den ska få nå ännu fler människor som kommer upptäcka dockteater för vuxna. Inför ur-uppsättningen så hoppades jag att vi skulle kunna skapa en kåt stämning i rummet. Jag tror faktiskt att det uppnåddes då och då. I alla fall en lagom generad känsla som var lite pirrig, säger Erik Holmström.

Dockteater-föreställningen The World Is Full of Married Men får nypremiär på Intiman den 14 oktober, och spelas t.o.m. 16 december.

För ytterligare information kontakta:

Carin Hebelius, pressansvarig
carin.hebelius@malmostadsteater.se, 070-2274238

Pressröster:

”Konstnärlig magi och mänsklig sårbarhet” Dagens Nyheter
”Ett svidande metoo-manifest och en feministisk revansch” Svenska Dagbladet
”Oavbrutet engagerande” Sydsvenskan
”Den energiska omsorgsfullheten har ännu en gång dragit upp nya spår i scenkonsten!” Aftonbladet
”Det är makalöst roligt. Kajsa Ericsson och Erik Olsson är fantastiska.” Expressen

Scenkonstbiennalens motivering:

”När Erik Holmström tar sig an tantsnuskets urmoder Jackie Collins debutroman från 1968 blir det åka av. Scenografen och kostymören Maja Kall har byggt upp en våt barndomsdröm av scenografier anpassade efter 
huvudpersonernas Barbiestorlek. Skådespelarna Kajsa Ericsson och Erik 
Olsson rör sig lekfullt och ömsint in och ut ur de discoglittrande 
rummen och krymper med hjälp av greenscreen magiskt till sina plastiga 
motspelares storlek. Utrustade med ivrigt praktiserande könsorgan 
framkallar dockornas agerande lika delar rodnader och fniss samtidigt 
som här finns en feministisk sprängkraft förebådande #metoo.”

JACKIE COLLINS
Trots att många försökt imitera henne, så finns det bara en Jackie Collins!

Hennes böcker har sålt över en halv miljard kopior i mer än fyrtio länder och varit New York Times bestseller trettioen gånger. Det gör henne till en av världens mest sålda författare, som genom sitt personliga perspektiv lyckas fånga de rika och berömdas skandalomsusade liv.

“Jag skriver om verkliga personer i förklädnad”, sa hon en gång. “Mina karaktärer är om något lite nedtonade – sanningen är ännu mer bisarr!”

Jackie Collins föddes 1937 i London, England, och hennes debutroman, "The World is Full of Married Men" publicerades 1968. Boken var banbrytande och Collins blev snabbt känd för att skriva om sådant som ingen annan kvinnlig författare gjort tidigare. Debuten följdes av den ena framgångsrika boken efter den andra, som kultklassikerna “Gigolon” (The Stud) och “Förförerskan” (The Bitch). På 1980-talet fortsatte Jackie att etablera sitt författarskap med "Chansen” (Chances), den första boken i familjesagan om den starka, sexiga och mäktiga Lucky Santangelo. Kort därefter kom 80-tals serien, blockbustern “Hollywood Fruar” (Hollywood wives). På 1990 och 2000-talet flödade inspirationen och Jackie gav sina fans en mängd framgångsrika böcker, som bland annat “Lady Boss”, “Hollywood Kids”, “Poor Little Bitch Girl” och “The Power Trip”.

2013 mottog Jackie den prestigefulla utmärkelsen OBE (Order of the British Empire) av Drottning Elizabeth II, för sina bedrifter inom litteratur och välgörenhet. När hon tog emot priset sa hon till drottningen ”Inte så pjåkigt för nån som hoppade av skolan” – ett uttalande som visar hennes tro på att drömmar kan förverkligas genom passion och beslutsamhet!

Den kritikerrosade dokumentären ”Lady Boss: The Jackie Collins Story” släpptes på The Tribeca Film Festival 2021 av Passion Pictures, BBC Arts & CNN. Filmen rubriceras som ”En feministisk saga” och avslöjar privatpersonen bakom kändisfiguren.

Jackie Collins var en inspirationskälla till alla dem som kände henne. En nyskapande, kreativ kraft, som berikade miljoner läsares liv genom sitt fyra decennier långa författarskap.

I den sista intervjun hon gav innan sin död, sa Jackie "Jag vill att människor ser mig som ett exempel på styrka – och att jag gjorde saker på mitt sätt…” Jackie Collins eget ”sätt” kommer leva vidare genom hennes uppslukande karaktärer och fascinerande berättelser långt in i framtiden.

ERIK HOLMSTRÖM
Erik Holmström är regissör och dramatiker och startade 2015 Sveriges första dockteater för vuxna, Malmö Dockteater. Med uppsättningar genom åren som Funktionell dumhet, Golem, Skvalpet, Woyzeck, Måsen, Ett drömspel och Inferno skapar Malmö Dockteater ett möte mellan bildkonst och teater.

Erik Holmström är utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö och har tidigare varit en del av den konstnärliga ledningen på Turteatern i Stockholm. Där har han bland annat stått för regin till uppmärksammade föreställningen SCUM-manifestet.

På Malmö Stadsteater har Erik Holmström tidigare satt upp Vad gör vi här? (2017). På Örebro Länsteater har han iscensatt Kung Ubu, och på Teater Tribunalen Mamman och på Borås stadsteater Teatermannen förändrar världen. Han har även satt upp Automata på Orionteatern och Flickland på Dramaten. På Folkteatern i Göteborg har Erik Holmström satt upp Doktor Faustus (2018-2020).

MALMÖ DOCKTEATER
Malmö Dockteater startades 2015 för att gå loss på konstformen dockteater. Våra föreställningar som uteslutande är för vuxna har varit diskbänksrealistiska, absurda, abstrakta, mystiska, dokumentära, helautomatiserade, underhållande, begripliga och obegripliga. Vi är fortfarande bara i början av vår resa, och vårt motto är att fortsätta gå vår egna väg och sprida vår helt unika dockteater över världen.

THE WORLD IS FULL OF MARRIED MEN
Av Jackie Collins

Nypremiär på Intiman 14 oktober 2023
Ett samarbete mellan Malmö Stadsteater och Malmö Dockteater

Publiceringsrätt genom Jackie Collins Estate och Andrew Nurnberg Associates

Dramatisering, översättning, regi och dockmakare: Erik Holmström
Scenografi, kostym och dockkostym: Maja Kall
Mask och dockmask: Siv Nyholm
Ljus: Olivia Grefve
Dramaturg: Amanda Fromell
Skådespelare och dockskådespelare: Kajsa Ericsson och Erik Olsson

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hippodromen, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi