Gå direkt till innehåll
Vad är dröm och vad är verklighet? Är du redo? ”En midsommarnattsdröm” får premiär på Hippodromen den 24 februari. Foto Johan Sundell
Vad är dröm och vad är verklighet? Är du redo? ”En midsommarnattsdröm” får premiär på Hippodromen den 24 februari. Foto Johan Sundell

Pressmeddelande -

Humor, mörker och magi när Shakespeares En midsommarnattsdröm återinviger Hippodromen!

Den 24 februari återinviger vi Hippodromen med William Shakespeares En midsommarnattsdröm. Fylld med humor, underligheter, kärlek, spänning och teatervärldens absolut vackraste språk, kliver du in i Hippodromens nya teaterrum – helt i Shakespeariansk anda. I vår värld kan, och kommer, allt att hända. Vad är dröm och vad är verklighet? Är du redo?

Allt tar sin början i civilisationens Athen där ett kungapar planerar sitt bröllop, men egentligen älskar de inte alls varandra och bara bråkar. Vid hovet finns också fyra kärleksberusade ungdomar som är förälskade i ”fel” personer. De flyr från den förtryckande vuxenvärlden in i skogen där magin och mörkret snart tar överhanden. I skogens värld styr älvorna och andra väsen som trollar runt med ungdomarnas känslor. Dessutom dyker ett gäng hantverkare upp och repeterar en pjäs som de ska framföra på det kungliga bröllopet i Athen. Det uppstår förväxlingar mellan alla och ingenting är som förut.

En midsommarnattsdröm innehåller allt från spänning, komedi och dramatik. Tillsammans med den brittiska scenografen och kostymdesignern Lizzie Clachan har regissören Sara Cronberg skapat en värld där ingenting är riktigt som du tror. Sara Cronberg hoppas att publiken kommer att skratta och ha roligt men förhoppningsvis också tycka att det är lite skrämmande, föreställningen har lite stänk av mardröm i sig:

Vad är skogen egentligen? En plats där civilisationen upphör och mörkret och drifterna tar över. En skrattspegel för människornas besatthet och villkorslösa tro på en kärlek som i nästa sekund förvandlats till avsky. Skogen är ett ställe där människan byter perspektiv, ser med andras ögon och smakar på det mörker som finns inom oss alla, säger regissören Sara Cronberg.

Kontakta pressansvarig för ytterligare information, intervjuförfrågningar eller recensionsbiljetter. Recensenter är välkomna antingen fredag 24 februari kl 19, eller lördag 25 februari kl 18. OSA för pressbiljetter 17 februari!

Vänliga hälsningar,

Carin Hebelius, pressansvarig
Carin.hebelius@malmostadsteater.se, 0702-274238

EN MIDSOMMARNATTSDRÖM
Av William Shakespeare

Premiär på Hippodromen 24 februari 2023. Spelas t.o.m. 6 maj.

Översättning: Göran O. Eriksson

Bearbetning och regi: Sara Cronberg 
Bearbetning och dramaturgi: Amanda Fromell
Scenografi och kostym: Lizzie Clachan 

Ljus: Torben Lendorph

Komposition och ljud: Toni Dobrzanski

Koreografi: Ossi Niskala

Mask: Elisabeth Karlsson

Rollista:

HIPPOLYTA – Cecilia Lindqvist
TESUES – Erik Olsson
EGEUS – Simon Edenroth
FILOSTRAT – Erik Borgeke

HERMIA – Klara Hodell
HELENA – Linn Mildehav
DEMETRIUS – Erik Svedberg-Zelman
LYSANDER – Alfred Tobiasson

TITANIA – Cecilia Lindqvist
OBERON – Erik Olsson
PUCK – Karin Lithman
ÄRTBLOMMA – Erik Borgeke

NIKLAS BOTTEN – Johannes Wanselow
YVONNE KVITTEN – Kerstin Andersson
GUNBRITT FLÖJT – Sanna Persson Halapi
LIAM SNUGG – Simon Edenroth
ROBERT MAGERMAN – Mikael Segerström
Samt 12 statister från Malmö Latinskolas teaterprogram

En midsommarnattsdröm inviger Malmö Stadsteater – igen!

När Malmö Stadsteater invigde sitt nya hus vid Fersens väg 1944 var det med Shakespeares En midsommarnattsdröm. Före 1944 var pjäsen relativt sällan spelad i Sverige och invigningsföreställningen verkar ha varit inflytelserik. Nu blev det allt vanligare att sätta upp pjäsen på svenska teatrar. 1969 satte Jan Lewin åter upp den på Malmö Stadsteater. Då var det första gången i Sverige som Puck spelades av en man. Därefter dröjde det till 1979 då Göran O Eriksson satte upp pjäsen med elever på Statens Scenskola i Malmö. 2014 iscensatte den tyska regissören Anna Bergmann En midsommarnattsdröm på Hipp som vampyrpjäs.

Uppsättningar av En midsommarnattsdröm på Malmö Stadsteater:


Storan, 23 september 1944 i regi av Sandro Malmquist

Storan, 26 september 1969 i regi av Jan Lewin

Verkstan/Unga Teatern, 15 december 1986 i regi av Marianne Rolf

Hipp, 11 april 2014 i regi av Anna Bergmann
Hippodromen, 24 februari 2023 i regi av Sara Cronberg

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hippodromen, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi

Relaterat innehåll