Gå direkt till innehåll
På Malmö Stadsteaters scen Intiman kommer publiken det kommande teateråret att få engagera sig i och njuta av allt från bearbetade klassiker, en utmanande happening till episka berättelser. Foto Emmalisa Pauly
På Malmö Stadsteaters scen Intiman kommer publiken det kommande teateråret att få engagera sig i och njuta av allt från bearbetade klassiker, en utmanande happening till episka berättelser. Foto Emmalisa Pauly

Pressmeddelande -

Härlig dramatik på Intiman det kommande teateråret!

I dag presenterar vi och släpper biljetterna till resten av repertoaren på vår scen Intiman till hösten och våren. Det blir till exempel William Shakespeares kärlekshistoria Romeo och Julia på ett helt nytt sätt, och Sverigepremiär av Bränder en stor kraftfull berättelse om familj, arvsynd, krig och kärlek. Dessutom blir det nypremiär för monologsuccén Bang om journalisten och krigskorrespondenten Barbro Alving. Ett gästspel från Riksteatern tillkommer också – men mer om det senare i höst! Tidigare har vi presenterat höstens första premiärer på Intiman: De skamlösa och nypremiären av The World Is Full of Married Men.

På Malmö Stadsteaters scen Intiman kommer publiken det kommande teateråret att få engagera sig i och njuta av allt från bearbetade klassiker, en utmanande happening till episka berättelser. Regissören Sargun Oshana tar sig an William Shakespeares älskade kärlekshistoria Romeo och Julia med ett stumfilms-grepp, som övergår i en färgexplosion. Shakespeares storslagna vackra språk tillsammans med musiken får en särskild berusande betydelse:

– Den danska regissören Sargun Oshana kommer med en unik tolkning och vision av Shakespeares kärleksklassiker Romeo och Julia. Vi hade en workshop tillsammans med Sargun Oshana och musikern Ramez Mhaanna. De jobbade fysiskt och musikaliskt tillsammans med ensemblen, och förlöste klassikern på ett helt nytt sätt som gjorde att vi visste att den här föreställningen ville vi realisera. Vi kände plötsligt Shakespeares odödliga ord i den legendariska balkongscenen som vi aldrig förr hade gjort. Det var en magisk känsla!, säger teaterchef Kitte Wagner. Premiär blir det på Intiman den 2 december.

I den stora kraftfulla berättelsen Bränder av Wajdi Mouawad iscensätter regissören Gorki Glaser-Müller en drömlik, episk och poetisk historia om familj, krig och kärlek:

– Hur viktig är egentligen sanningen? Bränder handlar om syskonen Janine och Simon, båda i 20-årsåldern. När deras mamma dör får de kämpa desperat för att hitta sanningen om sina rötter. Men kan de leva med den? De ger sig av till sin mammas gamla hemland i jakten på en pappa de trodde var död och en mystisk okänd bror. Deras mamma flydde mitt under brinnande inbördeskrig. Nu har de bränderna hunnit ifatt de vuxna barnen. Bränder utforskar skuggorna av arvsynden och dess fasansfulla påverkan på barnen - en insikt jag fick under min tid med filmen Children of the Enemy. Som regissör för Bränder är jag är otroligt glad och hedrad att det är i Malmö vi har Sverigepremiären. Här gick jag på Teaterhögskolan och fick känna den här vilda stadens puls. I föreställningen satsar vi på att genom musik och video dra in publiken i en total teaterupplevelse. Syskonens resa växer till en inre kamp för överlevnad när sanningen blir för svår att bära. Publiken dras in i detta mysterium men slutligen blir frågan: Hur långt skulle du själv gå för att upptäcka sanningen om dig själv?”, säger regissören Gorki Glaser-Müller.

Teaterchef Kitte Wagner ser mycket fram emot att introducera dramatikern Wajdi Mouawad för teaterpubliken:

Bränder av Wajdi Mouawad är en episk berättelse och det är oerhört glädjande att få introducera honom på en svensk teaterscen. Han är en av Europas viktigaste levande dramatiker just nu. Han har lyckats att ge röst åt alla dem som har rötter utanför Europa, men som också har sina liv och identiteter här. Han skriver om människan i en kosmopolitiskt värld. Wajdi Mouawads unika kvalitet är att berätta med tempo och spänning, nästan som en deckare. Passion, smärta och drama blir närvarande och igenkännbart för alla i hans dramatik, säger Kitte Wagner. Den 9 mars blir det Sverigepremiär för Wajdi Mouawads Bränder på Intiman.

Det blir också ett kärt återseende för monologsuccén Bang som får nypremiär på Intiman den 6 april. Skådespelaren Susanne Karlsson lånar åter ut sig till rollen som Bang – journalisten och krigskorrespondenten Barbro Alving som hade hela världen som arbetsfält. Under större delen av 1900-talet var hon med kaxig jargong och kvicka kåserier både banbrytande och folkkär. Hon blev ”Käringen mot strömmen” med hela svenska folket och ingen kunde som hon med både ironi och allvar beskriva det lilla i ett större sammanhang.

Sedan tidigare har vi presenterat ytterligare två föreställningar som spelas på Intiman under hösten: I föreställningen De skamlösa tar den kontroversiella regissören Tue Biering upp frågan kring vem som kan representera vem och hur på teaterscenen. Det blir en utmanande happening, där ingen föreställning blir den andra lik som får urpremiär den 23 september. I samarbete med Malmö Dockteater blir det också nypremiär 14 oktober för megasuccén The World Is Full of Married Men av Jackie Collins.


Föreställningar på Malmö Stadsteaters scen Intiman hösten 2023 och våren 2024:

DE SKAMLÖSA
Av Tue Biering

Urpremiär på Intiman 23 september 2023

Kan jag spela dig? Kan du spela mig? Går det att överhuvudtaget gestalta en annan människa utan att vara fördomsfull? Diskussionen om representation kring vem som får spela vilken roll på våra teaterscener och i filmer har gått het de senaste åren. För att sätta allt detta på sin spets kommer skådespelarna under föreställningen ge sig ut på stan och haffa vanliga människor, intervjua dem kring hur skådespelaren mest rättvist kan gestalta dem, och bäst av allt, få med sig personen tillbaka till Intiman och upp på scenen. Vi lovar, ingen föreställning kommer bli den andra lik – det blir en utmanande happening som måste upplevas!

Regi: Tue Biering
Scenografi och kostym: David Gehrt
Ljus: Stuart Bailes
Ljud: Daniel Fogh
Mask: Siv Nyholm
Dramaturg: Anton Elmgren
I rollerna: André Gatu, Mari Götesdotter, Erik Olsson, Shada Sulhav

THE WORLD IS FULL OF MARRIED MEN
Av Jackie Collins

Nypremiär på Intiman 14 oktober 2023

Ett samarbete mellan Malmö Stadsteater och Malmö Dockteater

The World Is Full of Married Men är en lustfylld blandning av såpopera, satir, pornografi och dramatik där alla måste slå sig fram för att nå sina mål. I minutiösa 60-talsmiljöer i dockskåpsstorlek utspelar sig en historia full av lögner, passion och maktbegär. Föreställningen är baserad på Jackie Collins debutroman som gjorde skandal när den kom 1968. The World Is Full of Married Men har hyllats av kritiker och publik, och spelades vintern 2021/2022 på Malmö Dockteater. Den spelades även för fulla hus på Scenkonstbiennalen i Västerås i juni 2022.

Publiceringsrätt genom Jackie Collins Estate och Andrew Nurnberg Associates

Dramatisering, översättning, regi och dockmakare: Erik Holmström
Scenografi, kostym och dockkostym: Maja Kall
Mask och dockmask: Siv Nyholm
Ljus: Olivia Grefve
Dramaturg: Amanda Fromell
Skådespelare och dockskådespelare: Kajsa Ericsson och Erik Olsson

ROMEO OCH JULIA
Av William Shakespeare

Premiär på Intiman 2 december 2023

Det är kärlek vid första ögonkastet mellan Romeo och Julia. Deras förälskelse är intensiv och passionerad och fram till deras möte har världen mest gått i svart och vitt. Men egentligen borde de hata varandra. Romeo och Julias familjer är bittra fiender och de står tillsammans ensamma mot en oförstående omvärld, men ingenting får stå i vägen för deras kärlek – inte ens livet.

Regissören Sargun Oshana tar sig an Shakespeares älskade kärlekshistoria på ett nytt sätt. Med ett stumfilms-grepp som övergår i en färgexplosion får Shakespeares storslagna vackra språk tillsammans med musiken en särskild berusande betydelse.

Översättning: Göran O. Eriksson
Bearbetning och regi: Sargun Oshana
Scenografi och kostym: David Gehrt
Ljus: Marcus Philippe Gustafsson
Komposition och musik: Ramez Mhaanna
Mask: Åsa Trulsson
Dramaturg: Amanda Fromell
I rollerna: André Gatu, Mari Götesdotter, Martin Hendrikse, Susanne Karlsson, Rasmus Savic, Klara Hodell, samt Ramez Mhaanna (musiker).

BRÄNDER
Av Wajdi Mouawad

Sverigepremiär på Intiman 9 mars 2024

Varför har Nawal slutat prata? Vad är det för familjehemligheter hon bär på? Efter hennes död uppmanas hennes tvillingbarn, Janine och Simon, att åka tillbaka till Libanon och lösa mysteriet kring sitt ursprung. Ju närmare syskonen når svaret på mammans tystnad desto närmare är de att avslöja en tragedi som kommer att uppsluka hela deras värld. Drömlikt och poetiskt rullas en stor kraftfull berättelse upp om familj, arvsynd, krig och kärlek.

Originaltitel: Scorched
Översättning: Katrin Ahlgren
Regi: Gorki Glaser-Müller
Scenografi och kostym: Erika Sjödin
Ljus: Ulrik Gad
Ljud: Lisa Nordström
Video: Stefan Bexell Stanišić
Dramaturg: Amanda Fromell
I rollerna: André Gatu, Katarina Lundgren-Hugg, Shada Sulhav, Martin Hendrikse, Magdalena Eshaya, Li Brådhe, Fredrik Gunnarson, Viktor Nyström Sköld

BANG
Av Magnus Lindman, efter texter av Barbro Alving

Nypremiär på Intiman 6 april 2024

Hur berättar man om en människa? Går det att gestalta ett liv som har levts? Välkommen till en monolog där skådespelaren Susanne Karlsson lånar ut sig till rollen som Bang.

Alltid i centrum och alltid på språng. Från storhetsvansinne till prestationsångest, hur balanserar stjärnreportern Bang mellan det professionella och det privata? När deadline kryper närmare och uppskjutardjävulen knackar på? Den evigt malande oron och att inte kunna koppla av, men hon har i alla fall dragit ner till bara 33 cigaretter om dagen.

Barbro Alving, alias Bang, var en känd journalist och krigskorrespondent med hela världen som arbetsfält. Redan som 27-åring rapporterade hon för Dagens Nyheter från både Berlinolympiaden och från spanska inbördeskriget, och blev övertygad pacifist. Under större delen av 1900-talet var hon med kaxig jargong och kvicka kåserier både banbrytande och folkkär. Hon blev ”Käringen mot strömmen” med hela svenska folket och ingen kunde som hon med både ironi och allvar beskriva det lilla i ett större sammanhang.

Förlag: Colombine Teaterförlag. Manus efter en idé av Anna Takanen.
Regi och scenografi: Martin Rosengardten 
Kostym: Leif Persson 
Ljus: Marcus Philippe Gustafsson
Mask: Siv Nyholm
Dramaturg: Anton Elmgren
I rollen: Susanne Karlsson 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hippodromen, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi