Gå direkt till innehåll
"Grävlingen” bygger fritt på Gro Dahle och Kaia Dahle Nyhus bok ”Grävlingdagar", och samtal med både elever som går och inte går i skolan i Malmö. Foto: Unga Malmö Stadsteater
"Grävlingen” bygger fritt på Gro Dahle och Kaia Dahle Nyhus bok ”Grävlingdagar", och samtal med både elever som går och inte går i skolan i Malmö. Foto: Unga Malmö Stadsteater

Pressmeddelande -

GRÄVLINGEN – ny föreställning om hemmakämpare!

”Hur det var att leva på fucking jävla högstadiet? Det är ett under att jag överlevde.”

Grävlingen är en nyskriven pjäs om våra ”hemmakämpare”. Elever som inte hittar en trygg plats i dagens skola och därför lever ett isolerat liv hemma. Föreställningen bygger på Gro Dahle och Kaia Dahle Nyhus bok Grävlingdagar, och samtal med både elever som går och inte går i skolan i Malmö.

Pojken får ont i huvudet av allt stök och magen knyter sig i en klump. Han gömmer sig under skolbänken för där finns en grop. Den är sval och mörk. Det är tyst. Nämen där kan han inte vara, säger läraren. Han måste sitta upp ordentligt och rak i ryggen på en stol. Alla barn måste gå i skolan, så är det bara. Eller?

Regissören Hedvig Claesson och hennes medarbetare på Unga Malmö Stadsteater har träffat elever i årskurs 6 och 7 på olika skolor i olika områden i Malmö. De har också mött referensgrupper med anhöriga samt intervjuat flera hemmakämpare. För Hedvig Claesson är det oerhört viktigt att synliggöra barnen:

Den här pjäsen och föreställningen är sprungen ur ett raseri. Över vårt system, över vårt misslyckande, över vårt samhälles totala mörker och skitsätt att blunda för detta. För dessa våra barn. 40 000 barn är hemmakämpare i Sverige. 3000 barn i Malmö är hemmakämpare. 2011 ändrades betygssystemen i Sverige. Jag har träffat 0 lärare som tycker det är ett bra system. Jag är helt fylld av glädje, tårar, kamp och uppror. Vi ska synliggöra dessa barn! Nu! 1–0 till barnen!, säger regissören Hedvig Claesson.

Grävlingen spelas på Malmö Stadsteaters scen Studion 14 september – 13 oktober 2023. Föreställningen spelas dagtid på vardagar för skolklasser, samt offentliga föreställningar kvällstid 5, 10 och 12 oktober. Föreställningen rekommenderas från 12 år.

GRÄVLINGEN
Av Hedvig Claesson
Fritt inspirerad av Grävlingdagar av Gro Dahle och Kaia Dahle Nyhus

Premiär på Studion 14 september 2023

Förlag: Teaterforlaget Songbird AS och Cappelen Damm Agency
Regi: Hedvig Claesson
Scenografi, kostym och video: Linn Henriksson Strååt
Ljus: Ilkka Häikiö
Ljud: Gigi Sanadiradze
Mask: Åsa Trulsson
Dramaturg: Anton Elmgren
I rollerna: Josefin Iziamo, Martin Hendrikse

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hippodromen, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi