Gå direkt till innehåll
Farliga Förbindelser, i regi av Ada Berger. På bilden Linn Mildehav (Cécile) och Susanne Karlsson (Markisinnan de Merteuil ). Premiär på Hipp 1 februari 2019. Foto: Emmalisa Pauly
Farliga Förbindelser, i regi av Ada Berger. På bilden Linn Mildehav (Cécile) och Susanne Karlsson (Markisinnan de Merteuil ). Premiär på Hipp 1 februari 2019. Foto: Emmalisa Pauly

Pressmeddelande -

Farliga Förbindelser – en lek där nästan allt är tillåtet!

”JAG ÄR FÖDD ATT BEHÄRSKA DITT KÖN, OCH HÄMNAS MITT EGET”

Falskspel, njutning och spänning i den franska aristokratin. Vad är på låtsas och vad är på riktigt? Vad är ett förtroende och vad är ett hugg i ryggen? 1700-tals romanen Les Liaisons Dangereuses av Choderlos de Laclos är dramatiserad av Christopher Hampton, och har filmats flera gånger bl a av Stephen Frears med Glenn Close och John Malkovich i huvudrollerna. Regissören Ada Berger gör Farliga Förbindelser till sin egen genom att ge pjäsen nytt liv med mycket färg, form och rörelse. Med en feministisk blick ser hon det humoristiska i 1700-talets tragiska och dekadenta överklass. Premiär på Hipp den 1 februari.

Markisinnan och Valmont har följts åt länge och håller på med olika erotiska spel. De är båda falskspelare och använder andra människor för att förhöja sin egen njutning och spänning. Men när går deras maktspel för långt och de blir riktigt farliga? Regissören Ada Berger ser Farliga Förbindelser som en teaterlek:

– Markisinnan de Merteuil och Greve de Valmont leker en farlig lek, där nästan allt är tillåtet. Men alla lekar har regler, även deras. När spelreglerna överskrids får det konsekvenser för en rad människor i deras närhet, och till slut för dem själva. Jag tänker att lek är ett avgörande moment i all mänsklig interaktion. Leken är ju också högst närvarande i teaterrummet. Men ibland upphör leken på teatern. Då blir det väldigt tråkigt att sitta i publiken. Därför måste greven och markisinnan underhålla publiken, den faktiska publiken. Insatser måste stegras, risker måste tas, tidigare initiativ måste toppas. På så sätt blir Farliga Förbindelser också en teaterlek, där fiktionslagren läggs ovanpå varandra, förklarar Ada Berger.

I rollerna ser vi Susanne Karlsson, Erik Olsson, Mari Götesdotter, Linn Mildehav och Linus Nilsson.

Kontakta gärna mig för intervjuer med skådespelare och konstnärligt team. Du kan läsa mer om alla medverkande i bifogat pressmaterial.

Med vänlig hälsning,

Carin Hebelius, presskontakt
0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se

FARLIGA FÖRBINDELSER
Av Choderlos de Laclos, i dramatisering av Christopher Hampton

Premiär på Hipp 1 februari 2019

Översättning: Per Lysander
Originaltitel: Les Liaisons Dangereuses
Förlag: Nordiska ApS

Regi och bearbetning: Ada Berger
Scenografi och kostym: Daniel Åkerström-Steen
Ljusdesign: Hannele Philipson, Sofia Linde
Mask: Åsa Trulsson
Bitr. regi/koreografi: Melker Sörensen
Dramaturg: Felicia Ohly

ROLLISTA

MARKISINNAN DE MERTEUIL – Susanne Karlsson

VICOMTE DE VALMONT – Erik Olsson

MADAME DE TOURVEL – Mari Götesdotter

CÉCILE DE VOLANGES – Linn Mildehav

CHEVALIER DANCENY – Linus Nilsson

Ada Berger
Regissör

Ada Berger var konstnärlig ledare för Unga Teatern på Malmö Stadsteater 2014- 2016. Sedan hösten 2016 är hon konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

Ada Berger studerade på Dramatiska Institutets Teaterregiutbildning och tog sin examen i slutet av 2008. Under utbildningstiden bl a skrev och regisserade hon Filippa Bark och Döden (Uppsala Stadsteater), regisserade Varanteatern i föreställningen Svensk Tenn (Södra Teatern och Inkonst) samt arbetade på Radioteatern i Stockholm. Ada har också iscensatt den hyllade förställningen Om hon var en kille skulle jag vara kär i henne (2011). På Malmö Stadsteater har hon tidigare regisserat föreställningarna Marilynpassionen, Loranga, Masarin och Dartanjang, Lilla döden hälsar på samt Blod och Eld.

Hon står för dramatisering och regi till succéuppsättningen Liv Strömquist tänker på dig på Unga Dramaten.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi