Gå direkt till innehåll
Går det att gestalta en annan människa utan att vara fördomsfull? I denna föreställning ger sig skådespelarna ut på stan och hämtar personer som de ska gestalta under föreställningarna på Intiman. Foto: Johan Sundell
Går det att gestalta en annan människa utan att vara fördomsfull? I denna föreställning ger sig skådespelarna ut på stan och hämtar personer som de ska gestalta under föreställningarna på Intiman. Foto: Johan Sundell

Pressmeddelande -

DE SKAMLÖSA – urpremiär för skamlöst impulsiv teater

Kan jag spela dig? Kan du spela mig? Går det att överhuvudtaget gestalta en annan människa utan att vara fördomsfull? I föreställningen De skamlösa ger sig skådespelarna ut på stan och hämtar personer som de ska gestalta på Intimans scen. För regin bakom detta experiment står den kontroversiella och kritikerrosade regissören Tue Biering. Urpremiär blir det på Malmö Stadsteaters scen Intiman lördag den 23 september.

Diskussionen om representation kring vem som får spela vilken roll på våra teaterscener och i filmer har gått het de senaste åren. För att sätta representationsfrågan på sin spets kommer skådespelarna under föreställningen ge sig ut på stan och ta kontakt med vanliga människor, intervjua dem kring hur skådespelaren mest rättvist kan gestalta dem, och bäst av allt, få med sig personen tillbaka till Intiman och upp på scenen. Ingen föreställning kommer bli den andra lik – det blir en experimentell och provokativ happening som måste upplevas!

Regissören Tue Biering har under många år etablerat en nyfiken och utmanande stil i sina teateruppsättningar. Han leker med publikens förväntningar, och med en utmanande tematik som balanserar på gränsen mellan fiktion och verklighet:

Representation inom konst har diskuterats alltmer under de senaste åren. Vem kan representera vem och hur. Teatern är i grunden ett representationsrum, och här har nu uppstått en rädsla för att göra något fel. Konsekvensen av att skådespelaren inte kan representera andra, kan möjligtvis vara, att skådespelaren bara får vara sig själv. Det kan vara svårt när skådespelaren ses på som en fiktion. Mycket vikt läggs ofta på skillnaden mellan skådespelare och 'riktiga människor' på scenen. De skamlösa är bland annat en undersökning av detta och en lek med fiktion och verklighet. Allt är fiktion och vi går alla runt med fiktioner om varandra och en egeniscensatt version av oss själva. Dessa är själviscensättningar, förmedlingar och metafiktioner, säger regissören Tue Biering.

De skamlösa spelas på Intiman 23 september – 8 november. Kontakta mig för pressfrågor eller recensionsbiljetter. Vill du ha recensionsbiljetter till urpremiären lördag den 23 september, svara senast fredag 15 september.

Vänliga hälsningar,


Carin Hebelius, pressansvarig

0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se

DE SKAMLÖSA
Av Tue Biering

Urpremiär på Intiman 23 september 2023

Regi: Tue Biering
Scenografi och kostym: David Gehrt
Ljus: Stuart Bailes
Ljud: Daniel Fogh
Mask: Siv Nyholm
Dramaturg: Anton Elmgren
I rollerna: André Gatu, Mari Götesdotter, Erik Olsson, Shada Sulhav

Tue Biering är en dansk regissör och dramatiker bl a hyllad och Reumert-prisad för sin föreställning Rocky på Husets Teater i Köpenhamn 2018. Han har under de senaste tjugo åren regisserat allt från nyskriven dramatik, klassiker och opera till interaktiv performance. Han har utvecklat en legendarisk, provokativ stil som är en blandning av fiktion och verklighet.
Läs mer om Tue Bierings uppsättningar här: https://www.tueb.dk

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hippodromen, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi