Gå direkt till innehåll
Cirkusföreställningen Guds olydiga revben läser bibeln med feministiska glasögon

Pressmeddelande -

Cirkusföreställningen Guds olydiga revben läser bibeln med feministiska glasögon

I boken Guds olydiga revben läser Gunilla Thorgren Bibeln med feministiska glasögon. Det är en upptäcktsfärd genom årtusenden av kvinnohat och förtryck – och envist motstånd. Vi får möta enastående historiska kvinnor som allt för länge varit förpassade till glömskan. Nu längtar de efter att få komma fram i strålkastarljuset och inspirera vår samtid! Allt ljus på dem när denna upptäcktsresa nu blir teatercirkus på Dramaten i ett samarbete med Cirkus Cirkör och Malmö Stadsteater. För regi står Tilde Björfors. Urpremiären äger rum på Dramaten den 21 mars, och på Malmö Stadsteater den 4 maj.

Guds olydiga revben är en idéhistorisk resa från antiken till Martin Luther med en feministisk historietolkning. Det handlar om sökandet efter kvinnans roll och röst, som inte tidigare fått komma fram. Att undersöka detta är en naturlig fortsättning på Tilde Björfors arbete med gränser och migration som hon och Cirkus Cirkör arbetat med i föreställningar som Borders, Limits och Movements. Förställningarna Borders och Movements var båda samproduktioner med Malmö Stadsteater, och hade sina urpremiärer på Malmö Stadsteaters huvudscen Hipp.

Tilde, varför gör du scenkonst av en feministisk läsning av Bibeln?

– Jag har risker och möjligheter som livstema. Därför har jag valt cirkus som uttrycksmedel, där gör man det omöjliga möjligt just genom att överskrida sina begränsningar. Det handlar också om att överskrida gränser – att röra sig mellan konstformer, mellan cirkusdiscipliner, mellan scen och salong. För att lyckas med det krävs cirkulära organisationsformer, istället för pyramidala.

Cirkus Cirkör har sedan 1995 bjudit Sverige på nyskapande och uppkäftiga föreställningar med lika delar akrobatik som scenkonst. De tog nycirkusen till Sverige och fortsätter ständigt att utveckla vad begreppet kan innebära. Grundaren Tilde Björfors har på Dramaten regisserat barnföreställningen Kras (2018). Dramaten och Cirkus Cirkör har tidigare samarbetat i uppsättningen av Shakespeares Romeo och Julia 2002.

Gunilla Thorgren är författare, journalist och politiker. Under 1970-talet var hon en framträdande medlem i den feministiska organisationen Grupp 8. Hon har bland annat skrivit boken Ottar och kärleken som Malmö stadsteater satte upp med stor framgång 2014.

Dramatiseringen av hennes bok från 2017, Guds olydiga revben, är en samproduktion mellan Dramaten, Cirkus Cirkör och Malmö Stadsteater. Efter spelperioden på Dramaten kommer den att spelas på Malmö Stadsteater

Medverkande:

Karoline Aamås
Sven Boräng
Hamadi Khemiri
Ellen Jelinek
Michael Jonsson
Anna Lagerkvist
Cecilia Lindqvist
Elin Klinga
Fouzia ”Fofo” Rakez
Marilén Ribot
Methinee Wongtrakoon

Dramatisering Lærke Reddersen
Bearbetning Martina Montelius
Regi Tilde Björfors
Cirkusinspicient Jesper Nikolajeff
Scenografi Fridjon Rafnsson
Ljusdesign Patrik Angestav
Musik och ljuddesign Samuel "LoopTok" Långbacka
Kostym Anna Heymowska
Peruk och mask Lena Strandmark

För ytterligare information eller intervjuer med skådespelare och konstnärligt team, kontakta:

Dramaten Lena Törner, pressansvarig, 0703-726147, lena.torner@dramaten.se

Cirkus Cirkör Henrik Sundin, marknadsförare/projektledare, 0703-562058, henrik.sundin@cirkor.se

Malmö Stadsteater Carin Hebelius, kommunikatör/pressansvarig, 0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se


Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi