Gå direkt till innehåll
Skådespelaren Susanne Karlsson i monologen ”Bang”, som får nypremiär på Intiman den 6 april. Foto: Emmalisa Pauly
Skådespelaren Susanne Karlsson i monologen ”Bang”, som får nypremiär på Intiman den 6 april. Foto: Emmalisa Pauly

Pressmeddelande -

BANG – nypremiär för succémonologen om Barbro Alving

Den 6 april blir det ett kärt återseende för monologen Bang som då får nypremiär på Intiman. Föreställningen hyllades av både publik och press när den spelades hösten 2022. Skådespelaren Susanne Karlsson lånar nu åter ut sig till rollen som Bang – journalisten och krigskorrespondenten Barbro Alving som hade hela världen som arbetsfält. Under större delen av 1900-talet var hon med kaxig jargong och kvicka kåserier både banbrytande och folkkär. Hon blev ”Käringen mot strömmen” med hela svenska folket och ingen kunde som hon med både ironi och allvar beskriva det lilla i ett större sammanhang.

Men hur berättar man om en människa? Går det att gestalta ett liv som har levts? För regin står Martin Rosengardten som vill berätta om hur viktig Bang fortfarande är för oss idag, samtidigt som han ifrågasätter om vi i en teaterföreställning kan göra anspråk på en människa:

– Min önskan är att publiken ska få uppleva en nära studie av ett skådespelararbete, samtidigt som man ska bli nyfiken på den här fantastiska personen Barbro Alving. Hon är en röst som vi verkligen skulle behövt idag med tanke på världsläget. Hon saknas och därför vill vi påminna om henne, säger regissören Martin Rosengardten.

Monologen Bang av Magnus Lindman, efter texter av Barbro Alving, får nypremiär på Intiman lördag 6 april kl 18, och spelas t.o.m. 17 maj. Kontakta mig för pressfrågor eller recensionsbiljetter.

Vänliga hälsningar,
Carin Hebelius, pressansvarig
carin.Hebelius@malmostadsteater.se, 0702-27 42 38

BANG
Av Magnus Lindman, efter texter av Barbro Alving

Nypremiär på Intiman 6 april 2024

Förlag: Colombine Teaterförlag. Manus efter en idé av Anna Takanen.
Regi och scenografi: Martin Rosengardten 
Kostym: Leif Persson 
Ljus: Marcus Philippe Gustafsson
Mask: Siv Nyholm
Dramaturg: Anton Elmgren
I rollen: Susanne Karlsson 

Hur berättar man om en människa? Går det att gestalta ett liv som har levts? Välkommen till en monolog där skådespelaren Susanne Karlsson lånar ut sig till rollen som Bang.

Alltid i centrum och alltid på språng. Från storhetsvansinne till prestationsångest, hur balanserar stjärnreportern Bang mellan det professionella och det privata? När deadline kryper närmare och uppskjutardjävulen knackar på? Den evigt malande oron och att inte kunna koppla av, men hon har i alla fall dragit ner till bara 33 cigaretter om dagen.

Barbro Alving, alias Bang, var en känd journalist och krigskorrespondent med hela världen som arbetsfält. Redan som 27-åring rapporterade hon för Dagens Nyheter från både Berlinolympiaden och från spanska inbördeskriget, och blev övertygad pacifist. Under större delen av 1900-talet var hon med kaxig jargong och kvicka kåserier både banbrytande och folkkär. Hon blev ”Käringen mot strömmen” med hela svenska folket och ingen kunde som hon med både ironi och allvar beskriva det lilla i ett större sammanhang.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hippodromen, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238