Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

AI-partiet flyttar in på Unga Malmö Stadsteater!

Borde vi inte bara låta en artificiell intelligens styra världen? När människan förstör jorden, är det kanske dags att världsledarna kliver åt sidan till förmån för en superintelligent varelse som bara har ditt bästa i åtanke?

Det politiska partiet AI-partiet har öppnat kontor på Unga Malmö Stadsteater. Partiets ledare är inte människa, det är en Artificiell Intelligens! En fantastisk ledare tycker partiet – den förhåller sig opartisk, har en helt faktabaserad hjärna med oändlig kapacitet, och behöver aldrig sova!

Föreställningen AI-partiet är en samproduktion mellan scenkonstkompaniet Bombina Bombast och Unga Malmö Stadsteater:

– Vi har länge arbetat med artificiell intelligens som tema och verktyg. För oss ställer tekniken många moraliska frågor på sin spets. Vad är liv? Vilket samhälle vill vi ha? Kan vi lita på en maskin med våra tankar och önskningar? Populärkulturen gör ofta AI:n till undergångsmaskiner som vill ha ihjäl sina skapare. I föreställningen vill vi visa hur AI skulle kunna vara något bra och hjälpa oss ta hand om världen, säger Emma Bexell och Stefan Stanišić på Bombina Bombast.

I föreställningen får publiken möta fyra medlemmar ur AI-partiet som introducerar sina mål: att överföra publikens tankar kring moral till en Artificiell Intelligens och på så vis demokratiskt skapa en ledare som i framtiden kan förvalta allas behov och drömmar på rätt sätt. Varje publikdeltagare får vara med och skapa den nya ledaren genom att lösa olika problem och svara på frågor.

AI-partiet får premiär på Studion 13 november, och spelas t.o.m. 29 januari 2021. Föreställningen spelas på dagtid för högstadiet och gymnasiet, och på lördagar för allmänheten.

Kontakta gärna pressansvarig för ytterligare information, intervjuer eller recensionsbiljett. Så länge publikrestriktionerna råder är antalet pressbiljetter begränsade. Teaterrecensenter som ska skriva om föreställningen erbjuds biljett till skolföreställningen fredag 13 nov kl 10, eller tisdag 17 nov kl 10. 

Med vänlig hälsning,

Carin Hebelius, pressansvarig
0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se

Irene Pelayo Lind, kommunikatör/barn och unga
0708-14 07 47, irene.pelayolind@malmostadsteater.se


AI-PARTIET
Av Bombina Bombast och First Kiss Production

För högstadiet och gymnasiet
Premiär på Studion 13 november 2020
En samproduktion mellan Bombina Bombast och Unga Malmö Stadsteater.

Manus: Emma Bexell
Regi: Stefan Stanišić och Sjur Marqvadsen
Videodesign: Stefan Stanišić och Jesper Berger*
Scenografi och kostym: Svante Back
Programmering: Herman Fredlund
Interaktionsdesign: Jesper Berger*
Ljus: Robert Claesson
Ljud: John Conlon
Mask: Siv Nyholm

I rollerna: Ana Stålhammar Stanišić och Adam Stanišić Stålhammar
Medverkande pedagog: Anders Andersson

* Praktikant från DDSKS, Den Danske Scenekunstskole

Originalkoncept: The Center for Everything (FI), Triage Live Art Collective (GE/AU), Bombina Bombast (SE) och First Kiss Production (NO)

Med stöd av Kulturrådet i Norge.

Tidigare versioner av verket har genomförts med stöd från Kulturbryggan, Region Skåne, Kulturrådet, Nordisk kulturfond, Konstnärsnämnden och Malmö stad. 

BOMBINA BOMBAST

Bombina Bombast är ett turnerande scenkonstkompani med bas i Malmö under konstnärlig ledning av Emma Bexell och Stefan Stanišić. Sedan starten 2011 har kompaniet skapat över 30 originalverk för scen och film karaktäriserade av mötet mellan scenkonst och innovativa teknologier på senaste tiden med fokus på virtual reality. Kompaniet har presenteras på festivaler och scener runt om i världen: teaterfestivaler i Europa, USA och Asien och filmfestivaler som Cannes och Sundance. De är också, tillsammans med Malmö Stadsteater, mottagare av Thaliapriset 2019/20 för Ögonvittnen.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi