Gå direkt till innehåll
Foto: Johan Sundell
Foto: Johan Sundell

Nyhet -

Pressmöte inställt imorgon på PERSONA

Det planerade pressmötet för PERSONA på Intiman i morgon kl 11 är inställt. Du är välkommen att göra intervjuer med regissör och medverkande vid annat tillfälle – kontakta mig för att boka intervjutid. Pressbilder finns för nedladdning i vårt pressrum från och med nästa vecka. 

Med vänlig hälsning,

Carin hebelius, presskontakt
carin.hebelius@malmostadsteater.se, 0702274238

”Jag känner inte som du, jag tänker inte som du, jag är inte du”

I år skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Detta uppmärksammas över hela världen och Malmö Stadsteaters bidrag till jubileumsåret är uppsättningen av Persona – en internationell samproduktion med Deutsches Theater Berlin. Uppsättningen är en av Malmö Stadsteaters internationella satsningar, och efter spelperioden i Malmö flyttar produktionen till Berlin.

En dag tystnar skådespelerskan Elisabet Vogler mitt i en teaterföreställning. Hon bestämmer sig för att sluta prata. Är hon galen? Elisabet spelar så många roller under sitt liv att hon till slut inte vet vad som är spel eller verklighet. Hon skickas till en ö för att återhämta sig, och får sällskap av sjuksköterskan Alma som ska vårda henne. Persona är ett suggestivt karaktärsdrama om identitet med många psykologiska bottnar.

Huvudrollerna Elisabet och Alma spelas av Karin Lithman (Malmö Stadsteater) och Corinna Harfouch (Deutsches Theater). Skådespelarna alternerar i rollerna – i Malmö spelar Karin Lithman den talande rollen Alma och Corinna Harfouch den stumma rollen Elisabet, och i Berlin gör de tvärtom. För regissören Anna Bergmann är det ett drömprojekt:

Persona är en sån intressant pjäs för den innehåller så många hemligheter att utforska. Elisabet Vogler i pjäsen vill inte tillhöra den här världen längre, så hon väljer tystnaden, för då är hon som mest sann och sig själv. Hon är en skådespelare som spelar många roller, och även mamma och fru. Hur får hon ihop alla dessa roller när hon inte står ut med sitt liv? Vad betyder det att välja tystnaden, att sluta prata? Det är en väldigt modern tanke som finns i pjäsen, att få ihop allt. Sedan är det så intressant att dessa två coola skådespelerskor, Corinna Harfouch och Karin Lithman, arbetar tillsammans i det här projektet, och att få möjligheten att spela föreställningen i både Sverige och Tyskland, säger Anna Bergmann.

PERSONA

Av Ingmar Bergman

Premiär på Intiman 15 september 2018
I samarbete med Deutsches Theater Berlin

Spelperiod:

Intiman, Malmö Stadsteater, 15 sept – 8 nov 2018
Deutsches Theater Berlin, 30 nov – 6 jan 2019

Förlag: Stiftelsen Ingmar Bergman

Regi: Anna Bergmann
Scenografi: Jo Schramm
Kostymdesign: Lane Schäfer
Videodesign: Sebastian Pircher
Ljuddesign/komposition: Hannes Gwisdek
Ljusdesign: Sven Erik Andersson
Mask: Robin Davidsson

I rollerna:

Elisabet Vogler – Corinna Harfouch
Syster Alma – Karin Lithman
Läkaren – Susanne Karlsson
Herr Vogler – Andreas Grötzinger

Corinna Harfouch är en av Tysklands mest framstående skådespelare. Hon fick sin teaterutbildning vid Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch i Berlin 1978–1981. Corinna Harfouch har uppmärksammats för sina roller som Lady Macbeth i Heiner Müllers uppsättnings av Macbeth och som Generalen i Des Teufels General i regi av Frank Castorf, båda vid Volksbühne i Berlin. Hon arbetat flera gånger med regissörer som Stephan Kimmig och Jürgen Gosch. På Deutsches Theater har hon nyligen spelat i Ingmar Bergmans Höstsonaten i regi av Jan Bosse, och Phaedra i regi av Stephan Kimmig. Corinna Harfouch har haft flera stora roller i tyska filmer och TV-produktioner, bl a i Undergången – Hitler och tredje rikets fall (Der Untergang, 2004) och i Parfymen: berättelsen om en mördare (2006). Corinna Harfouch har tilldelats flera priser, t ex Golden Camera för bästa skådespelerska, Deutscher Kritiker Preis, Deutscher Fernsehpreis, samt fått en stjärna på Boulevard der Stars (tysk motsvarighet till Hollywood Walk of Fame).

Karin Lithman är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö mellan 1998–2002 och arbetade därefter på Dramaten. Hon har också jobbat på Regionteatern i Blekinge Kronoberg och på Riksteatern. Karin Lithman debuterade på Malmö Stadsteater 2004 som Dorothy i Trollkarlen från Oz. Sedan dess har hon gjort en mängd roller i såväl tunga klassiker som moderna dramer och experimentell teater. Senast spelade Karin Lithman rollen som Julie i Strindbergs Fröken Julie på Hipp. Hon har synts i flera filmer, TV- och radioproduktioner. Bland de filmer hon medverkat i kan nämnas Allt om min buske, 10 000 timmar, Cockpit och Becker. Hon syns också i flera TV-serier som t ex Succéduon med Anders och Måns (SVT), Paragraf 9 (TV3), Talesmannen (TV4), Barda (SVT Barnkanalen), Arne Dahl (TV4), Bron (SVT), Wallander (TV4), Greyzone (SVT), Önskans hjärta (SVT) och Beck (TV4). Hon har också hörts i flera av Radioteaterns produktioner, t ex i Laurenti tårar och i serien om Louise Rick.

Anna Bergmann är en av Tysklands mest hyllade och uppmärksammade unga regissörer och nytillträdd ensemblechef på Staatstheater Karlsruhe. Hon är utbildad vid The Ernst Busch Academy of Dramatic Art i Berlin. Anna har arbetat på flera stora teatrar i hemlandet som t ex Berliner Arbeiter-Theater, Maxim-Gorki-Theater i Berlin, Theater Lübeck samt österrikiska Das Burgtheater i Wien. Hon har bland annat iscensatt Anna Karenina på Oldenburgischen Staatstheater 2011, Frun från havet av Henrik Ibsen på Das Akademietheater i Wien 2013, samt Antigone på Badisches Staats Theater 2016. Den tyska dagstidningen Die Süddeutsche Zeitung utnämnde Anna Bergmann 2011 till den tyska teaterscenens ”explodierende Fräuleinwunder”. Våren 2013 gästade Anna Bergmann och hennes team Malmö Stadsteater för första gången med Elfriede Jelineks Nora – Vad var det som hände efter att Nora lämnat sin man?. 2014 kom hon tillbaka och iscensatte sin vampyrversion av Shakespeares En midsommarnattsdröm på Hipp, och hösten 2016 regisserade hon Fassbinders Petra von Kants bittra tårar på Intiman.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi