Gå direkt till innehåll
En Relaxed performance vänder sig till den som önskar eller behöver en mer avslappnad och friare föreställningsupplevelse. I höst erbjuder Malmö Stadsteater Relaxed performance till föreställningarna Grävlingen och Kejsarens nya kläder.
En Relaxed performance vänder sig till den som önskar eller behöver en mer avslappnad och friare föreställningsupplevelse. I höst erbjuder Malmö Stadsteater Relaxed performance till föreställningarna Grävlingen och Kejsarens nya kläder.

Nyhet -

Malmö Stadsteater erbjuder Relaxed performance för en mer inkluderande teaterupplevelse!

Relaxed performance är ett internationellt etablerat koncept inom scenkonst som syftar till att göra evenemang mer tillgängliga och inkluderande för en bredare publik. I Sverige har det vuxit i popularitet och har en betydande och värdefull påverkan på teater, dans, musik och andra scenkonstarter.

En Relaxed performance vänder sig till den som önskar eller behöver en mer avslappnad och friare föreställningsupplevelse. Det är samma föreställning som vanligt, men med några viktiga skillnader. På en Relaxed performance är ljudnivån i föreställningen lägre och det är ljusare i salongen. Det är även enkelt att ta sig in och ut ur salongen eftersom dörrarna hålls öppna under föreställningen. I foajén finns det möjlighet att ta en paus om man behöver och återkomma om eller när man känner dig redo.

Föreställningsformen är särskilt anpassad för den som på grund av funktionsvariationer eller av andra anledningar har svårt att gå på ordinarie föreställningar. Målet med en Relaxed performance är att skapa en mer tillgänglig, inkluderande och avslappnad atmosfär. Det finns inget rätt eller fel sätt att vara publik på – alla är välkomna!

Hedvig Claesson som är husregissör på Unga Malmö Stadsteater är glad att äntligen få börja arbeta med Relaxed performance:

– Detta är något vi längtat efter att göra länge. Med Relaxed performance kan vi nu äntligen ta ännu ett viktigt steg i vår ambition att erbjuda scenkonst för en så bred och mångfacetterad publik som möjligt. Andra har gått före och vi är stolta och ödmjuka inför uppgiften att nu våga vara en del av en självklar utveckling framåt för ökad inkludering inom scenkonsten, säger Hedvig Claesson.

Idag finns en etablerad verksamhet för Relaxed performance på flera teatrar, opera- och konserthus i Sverige som t ex Skånes Dansteater, GöteborgsOperan, Regionteatern Blekinge & Kronoberg och Göteborgs Symfoniker.

Under hösten ger vi ett antal Relaxed performance riktade till skolor, och för allmänheten erbjuder vi följande datum:

Föreställningen av GRÄVLINGEN den 12 oktober kl 19.00 vänder sig särskilt till dig som känner igen sig som en ”hemmakämpare”; du kanske har en NPF-diagnos, autism eller någon annan form av högkänslighet som gör att teatern är en utmanande plats. Alla är välkomna och det finns inget rätt eller fel sätt att vara publik på.

Föreställningen av KEJSARENS NYA KLÄDER den 27 januari kl 18.00 vänder sig särskilt till dig som önskar och behöver en friare och mer avslappnad föreställningsupplevelse. Till dig med funktionsvariationer eller som av andra anledningar känner dig obekväm på en ”vanlig” föreställning, för dig med barn som är orolig för att störa andra eller för dig som ofta behöver gå på toaletten. Alla är välkomna och det finns inget rätt eller fel sätt att vara publik på.

För pressfrågor eller ytterligare information kontakta:

Carin Hebelius, pressansvarig
carin.hebelius@malmostadsteater.se, 0702-274238

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi