Gå direkt till innehåll
Skådespelarna Sven Ahlström och Fredrik Gunnarson möts i föreställningen Adressat okänd. Foto: Andreas Ackerup
Skådespelarna Sven Ahlström och Fredrik Gunnarson möts i föreställningen Adressat okänd. Foto: Andreas Ackerup

Nyhet -

Adressat okänd – en samproduktion med Kulturhuset Stadsteatern

Skådespelarna Sven Ahlström och Fredrik Gunnarson möts i Adressat okänd – en föreställning med två parallella röster i en turbulent tid som baseras på verkliga händelser.

De nära vännerna Martin och Max befinner sig på varsin kontinent och brevväxlar för att hålla kontakten. Men relationen blir alltmer komplicerad i takt med att Martins tillvaro och värderingar förändras. Adressat okänd är en dramatisering av en novell från 1938 skriven av den amerikanska författaren Kathrine Kressman Taylor, och för regin står Natalie Ringler. Föreställningen har premiär på Kulturhuset Stadsteatern den 30 september 2022 på Klarascenen, och får Malmöpremiär på Intiman den 13 januari, och spelas t.o.m. 14 mars. Biljetterna till Malmöföreställningarna släpps i augusti.

Konsthandlaren Max Eisenstein och konstnären Martin Schulse har arbetat tillsammans i USA under många år och blivit nära vänner. När Martin flyttar tillbaka till Tyskland börjar de brevväxla för att dela med sig av sina respektive liv med karriär, familj och vänner. I USA nås Max av rapporter om nazismens utbredning och han oroas över sin judiska syster som är kvar i Tyskland. Martin, å andra sidan, berättar om framsteg inom karriären, nya vänner och delar med sig av nya tankar och idéer. För varje brev växer oceanen mellan de två forna vännerna.


Foto: Andreas Ackerup

Dramatiseringen av Adressat okänd skildrar två parallella röster i en turbulent tid och baseras på verkliga händelser. Pjäsen har en historisk kontext men försätts i en obestämd tid, som likaväl kan vara 1930-talet som idag. Regissören Natalie Ringler tilldelades SvD:s Thaliapris 2021 för pjäserna Irakisk Kristus och Är det krig än? på Teater Galeasen. Hon har även regisserat NomNomNom på Dramaten och En enkel historia på Radioteatern.

Skådespelaren Sven Ahlström är född i Malmö och utbildad på Teaterhögskolan i Malmö. Idag tillhör han Kulturhuset Stadsteaterns fasta ensemble. Skådespelaren Fredrik Gunnarson har medverkat i många föreställningar på Malmö Stadsteater, och är just nu aktuell i både Borkmania och Den bästa pjäsen som någonsin skrivits. Under 1990-talet blev de båda vänner och kollegor på Malmö Dramatiska Teater (idag Malmö Stadsteater). Tillsammans medverkade de bl a i Platonov och Vasasagan. Skådespelarduon har också synts tillsammans i TV-serierna Den osannolika mördaren, Wallander samt Norén-pjäsen Natten är dagens mor/Kaos är granne med gud på Kulturhuset Stadsteatern.

ADRESSAT OKÄND
Av Katherine Kressman Taylor

En samproduktion mellan Kulturhuset Stadsteatern och Malmö Stadsteater. Premiär på Klarascenen, Kulturhuset Stadsteatern 30 september 2022. Spelas på Malmö Stadsteaters scen Intiman 13 januari – 14 mars 2023.

Översättning: Hanna Axén
Regi: Natalie Ringler
Scenografi och ljus: Jens Sethzman
Kostym: Elin Hallberg
Mask: Maria Lindstedt

I rollerna

Martin - Fredrik Gunnarson
Max - Sven Ahlström

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi